Hama blog: SanDisk Extreme USB 3.0 pendrive miniteszt

Nagy örömünkre az USB legújabb, korábbinál lényegesen gyorsabb, 3.0-s szabványa az eSATA-val ellentétben futótűzként terjedt el. Mára szinte minden új notebookon és alaplapon megtalálható a kék színnel jelzett kapu, a régi gépek tulajdonosai pedig pár ezresért vehetnek USB 3.0-s bővítőkártyát. A pendrive-ok világában is egyre jobban terjed az új szabvány, melynek elvi csúcssebessége túlszárnyalja a legjobb SSD-k tudását is. Gyakorlati tesztjeinkben viszont azt tapasztaltunk, hogy nem minden arany, ami fénylik, vagyis nem minden USB 3.0-s pendrive olyan fürge, mint azt a felhasználók elvárnák. Vajon mi a helyzet a SanDisk egyszerűen – és nem éppen szerényen – csak Extreme-nek elnevezett termékével?


[+]

Külsőre nagyon kellemes, műanyag burkolatú, közepes méretű darab az Extreme, mely a kupak nélküli modellek népes családját gyarapítja, tehát nem kell aggódnunk annak elvesztése vagy eltörése miatt. További jó hír, hogy behúzható konnektora fémvázas, vagyis nem fog a használat miatt idővel úgy kikopni, mint a műanyagból készült verziók. Maga a kihúzós mechanizmus is egészen igényes, valamiféle rugós megoldás ugrasztja elő a csatlakozót, amit a pendrive oldalán lévő pöcökkel aktiválhatunk. Ez a retesz finoman jár, a csatlakozó mégis nagyon határozottan reteszelődik, amikor számítógépbe dugtuk, nem volt olyan érzésünk, hogy az erőltetés közben visszacsúszhat.


[+]

Nem üresen, hanem két alkalmazás telepítőjével érkezik a SanDisk Extreme. A SecureAccess egy nagyon egyszerű titkosító program, amely szerintünk több sebből vérzik; számos jobb alternatívát láttunk már, akár ingyen is. Például nem számolja a jelszó eltalálására tett próbálkozásokat, a kódolt állományok, bár nem indíthatóak el, de lazán törölhetőek a biztonsági területről, ami egy mezei mappa. Ha pedig átnevezzük a fájlokat nem túl elmés, 2-3 számjegyes nevükről, a program már nem találja meg őket; szerencsére az eredeti név visszaállítása után ismét elérhetőek a titkosító számára. Még „hasznosabb” a Club SanDisk, ami nekünk Windows 8 alatt egy arab hibaüzenettel megállt, Windows 7 alatt pedig mindössze egy eBay Sidebar telepítését ajánlotta fel.

A SanDisk Extreme pendrive 32 GB-os példánynak teszteléséhez egy Window 8 Próval telepített, harmadik generációs Core i5 processzorral ellátott Lenovo ThinkPad T430u notebookot használtunk. Minden bizonnyal az új operáció rendszernek is része volt abban, hogy az USB 3.0-s pendrive valami iszonyatos tempót produkált! Már pici, 4 kB-os állományokkal is feszegette az USB 2.0 jellemzően 30 MB/s körüli gyakorlati csúcssebességét, ráadásul nem csak olvasásban, hanem írásban is! Nagyobb fájlokkal közel 120 MB/s-os írási és 260 MB/s fölötti olvasási sebességet produkált az ATTO Disk Benchmarkban. Nyilván valami mérési hiba is lehetett a fantasztikus eredmény mögött, mer a HD Tune „csak” 150 MB/s körüli olvasást mért, stopperrel, 1 GB-os állományok mozgatásánál pedig a gyári FAT32 formázással 20 MB/s körüli írási tempót. NTFS-sel 90 MB/s körüli értékeket mértünk, ami még mindig nagyszerű (és valódi) teljesítmény.


[+]

A SanDisk Extreme USB 3.0-s pendrive-ja idehaza 16, 32 és 64 GB-os változatban kapható, 9990, 17 990, illetve 28 990 forintért, ami nem éppen olcsó, de a hasonlóan komoly tudású konkurensek között megállja a helyét. Elképzelhető, hogy a 16 GB-os verzió kevesebb memóriachipet használ, így kevesebb csatornán dolgozik, tehát lassabb lehet a 32 GB-osnál. Nagyon jó benyomást tett ránk a termék; óriási sebessége sokszorosan kárpótolt a nem igazán használható programokért, így vaskos ajánlott címet érdemel.


SanDisk Extreme USB 3.0 pendrive

 

Azóta történt

Előzmények