SanDisk Extreme SSD: átlagos vagy extrém?

Hirdetés

SanDisk Extreme SSD

A SanDisk meglehetősen régi névnek számít a memória-alapú adattárolók világában. Az 1988-ban alapított, kaliforniai székhelyű vállalat memóriakártyákon, pendrive-okon és beágyazott memóriákon kívül még digitális kamerákkal, valamint multimédia-lejátszókkal is foglalkozik. Mindezek mellett a NAND lapkák fejlesztésére és gyártására is komoly gondot fordítanak, így csak idő kérdése volt, hogy az SSD-k világában is megvessék a lábukat. A következőkben ezen terjeszkedés egyik nagykövetét vesszük szemügyre az Extreme SSD személyében.


[+]

A csomagolás meglehetősen egyszerűre sikerült; a meghajtón és négy csavaron felül mást nem találtunk a dobozban.


[+]

A SanDisk meghajtója a népes, 9,5 milliméter magas SSD-k táborát erősíti. Ez elsősorban bizonyos notebooktulajdonos vásárlóknak lehet rossz hír, ugyanis egyre több mobil gépbe már csak 7 milliméter magasságú meghajtót lehet beépíteni.


[+]

Természetesen most is kíváncsiak voltunk, hogy pontosan mit rejt a meghajtó fémháza, így néhány csavar eltávolítása után szemügyre vettük a belsőt.


SandForce SF-2281

Sok más, az elmúlt bő egy évben megjelent SSD-hez hasonlóan a SanDisk Extreme is a gyártók körében népszerű, SandForce SF-2281 kontrollert alkalmazza, melynek lelkivilágát korábban már részletesen taglaltuk. A vezérlő mellett most sem láthatunk semmilyen, cache szerepét betöltő egységet, ami a SandForce egyik sajátossága. Ezzel a gyártó meg tud spórolni legalább egy DRAM chipet, valamint ennek következtében egy kicsit egyszerűbb NYÁK is elég, ez pedig a gyártási költségekre van jó hatással.

A NAND chipek helyén a SanDisk saját tervezésű és gyártású egységeit láthatjuk. Az MLC Toggle Mode HBL szinkron NAND lapkákat 24 nanométeres gyártástechnológiával készíti a vállalat. Az Intel és a Micron IMFT elnevezésű vegyesvállalatához hasonlóan a SanDisk és a Toshiba is egyesítette erejét a gyártás gazdaságosabbá tételéhez. Az ötletes, Flash Forward nevű vegyesvállalatot még 2010 szeptemberében alapította a két cég, melyben a Toshiba 50,1, míg a SanDisk 49,9 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A fenti egységeket a vállalat Japánban található, Fab 5-ös gyárában készítik. A chipek egyenként 32 GB méretűek, így négy darabból áll össze a 120 gigabájtos kapacitás, ami a durván 7 százalék tartalékterület levonásával jön ki. Ezt a kapacitást over provisioning, trim, hibás blokkcsere, illetve egyéb műveletek elvégzésére használja fel a vezérlő.


[+]

A vezérlőből következően a meghajtó támogatja a 128 bites AES titkosítást, és természetesen a SMART és a TRIM funkciót is, valamint NCQ támogatást is kapott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés