Hama blog: SanDisk Cruzer Pop pendrive

Ma már mindenki az USB 3.0-ra izgul, de kisebb adatmennyiségnél, egy prezentációnál, néhány képnél, szövegfájloknál egyáltalán nincs szükség a hatalmas sebességre, hiszen az adatok hipp-hopp az adattárra ugranak a szerényebb USB 2.0-n is. Sokan kedvelik a kicsi, vidám, mutatós pendrive-okat, és nem szeretnek drága modelleket venni, mert hajlamosak elrontani vagy éppenséggel elveszíteni őket. Nekik való a kis SanDisk Cruzer Pop, ami három vidám színben kapható.


[+]

Működésére utal a neve: csak szét kell pattintani ("pop"), és a közepénél egy elmés kis csuklón kettényílik. Ekkor előkerül az USB csatlakozó, aminek nincs fémkerete, csak a műanyagra dolgozták rá az adatátviteli csatlakozókat. Szerencsére sokkal masszívabbnak és tartósabbnak tűnik ez a rész, mint a hasonlóan pici konkurenseknél szokott lenni, melyek tucatnyi ki-bedugdosás után használhatatlanná kopnak.


SanDisk Cruzer Pop mérete egy átlagos pendrive-hoz viszonyítva [+]

Bár ennél a kategóriánál nem a sebesség a fő szempont, megnéztük, mit tud az aprócska SanDisk Cruzer Pop. Olvasási tempója szintetikus programmal mérve elérte az USB 2.0 által maximálisan hozható 30-35 MB/s-ot, és ezt az értéket gyakorlatban, nagy fájlok másolása közben is hozta. Írásban már nem volt ilyen rózsás a helyzet, ott a programok párszáz kilobájtos fájloknál 14 MB/s-ot, kisebbeknél (16 kB körül) 6,5 MB/s-ot mutattak. Gyakorlatban viszont a gyári FAT32 formázással nagy fájloknál sem jutottunk 3 MB/s fölé, NTFS-sel némileg javult a helyzet, 4,5 MB/s-ra gyorsul az adatátvitel, ami több száz megabáj mozgatásánál pár perces várakozást jelent.


[+]

Szerencsére viszonylagos lassúságát a vidám megjelenés mellett kellemes árral kompenzálja a SanDisk Cruzer Pop. A legkisebb kapacitású, 4 GB-os verzió mindössze 2690 forintba kerül, a 8 GB-osért 3890 forintot kérnek, a 16 GB-os pedig 6790 forintért vásárolható meg, tehát fajlagosan a legnagyobb a legolcsóbb, de teljes megtöltése már jó egy órát vesz igénybe. Kár, hogy idehaza a vörös és fekete mintás modell mellett nem kapható a festékpacás, színes verzió.

 

Azóta történt

Előzmények