Hama blog: SanDisk Extreme PRO CF kártya

Memóriakártyák és egyéb flash tárolók terén komoly nevet vívott ki magának a SanDisk, melynek hazai forgalmazását a Hama magyar képviselete menedzseli. Többféle memóriakártyát próbáltunk már a SanDisk bőséges kínálatából; most az egyik, ha nem a leggyorsabb megoldás került tesztlaborunkba. A jellemzően profi fényképezőgépekben megtalálható CompactFlash – röviden CF – kártyák csúcsát az Extreme PRO modellek jelentik, melyek közül a második legkisebb kapacitású, vagyis a 32 GB-os változat járt nálunk; a szériában létezik még 16, 64, 128 és brutális 256 GB méretű változat is.


[+]

Dobozán olyan ütős paraméterek szerepelnek, mint az akár 160 MB/s-os átviteli sebesség vagy a 4K felbontású filmekhez való ajánlás, de technikai szemmel nézve az UDMA 7 támogatást kell kiemelni, ami a régi motorosoknak a SATA előtti PATA (vagy éppen IDE) interfész kapcsán lehet ismerős. Ez a közvetlen memóriaelérési technológia biztosítja a memóriakártya számára az elvileg 167 MB/s-os átviteli sebességet, amit a CompactFlash szabvány 6.0-s változatában rögzítettek. Jelentős paraméter még a VGP-65, ami az SD kártyák Class besorolásához hasonlóan a fix, hosszú távon tartható írási tempót jelöli. Ez az érték az igazán fontos nagyfelbontású videók esetében: a 65-ös szám stabilan tartható 65 MB/s-os írási tempót garantál.


[+]

Szintetikus mérésekkel, egy AMD Piledriver architektúrás asztali PC-t, a Hama kimondottan jó, USB 3.0-s kártyaolvasóját és Windows 8 Pro operációs rendszer használva elég meredek értékeket kaptunk. A SanDisk Extreme PRO CF kártya 150 MB/s fölötti olvasási és 120 MB/s fölötti írási tempót produkált. Gyakorlati írási tesztek során – egy 300 MB-os állomány írási idejét stopperrel mérve – már nem volt ilyen rózsás a helyzet. A gyári, FAT32-es fájlrendszerrel 8 MB/s környékén megállt a tudomány, NTFS-sel és exFAT-tal már lényegesen magasabb, 38 MB/s körüli értéket kaptunk, bár még ez is bőven elmarad a VGP-65-től. Lehet, hogy számítógépünk valamelyik komponense volt a szűk keresztmetszet, bár az alaplapi SATA 3.0 vezérlő, a rákötött merevlemez és az USB 3.0 vezérlő is bizonyította már, hogy képes nagyobb tempóra.


[+]

A SanDisk csúcskategóriás Exteme PRO CF kártyáját hivatalos forgalmazásban 10 év garanciával kínálja a hazai Hama képviselet. A 16 GB tárkapacitású változat ajánlott fogyasztói ára 37 990 forint, 32 GB-os tesztpéldányunké 68 990, a hazai kínálat legnagyobb tagja, a 64 GB-os pedig a mellbevágó 136 990 forintos árral szerepel a hivatalos listán, vagyis nem éppen olcsó mulatság a villámgyors memóriakártya.

Azóta történt

Előzmények