Hama blog: SanDisk Ultra memóriakártyák

Manapság a memóriakártyák egyre komolyabb szerepet töltenek be mindennapjainkban. Rendszerint SD kártyát használunk a fényképezőgépekben és kamerákban, ha számunkra fontos eseményeket örökítünk meg, okostelefonjainkban és tabletjeinkben pedig a picike microSD kártyák dolgoznak. Rém kellemetlen lehet, ha egy ilyen csöppség bemondja az unalmast, digitális szemétté változtatva a nyaralás képeit vagy porontyunk első lépéseiről készített videónkat, ezért érdemes jó minőségű darabot választani.


[+]

A Hama kínálatban is szereplő SanDisk memóriakártyái a legjobbak közé tartoznak; Ultra termékcsaládja az arany középutat jelent, mert ezek a kártyák kellően gyorsak, de azért nem olyan vészesen drágák. Az idén bemutatott új termékvonal Class 10 minősítésű, tehát minden körülmények között garantálják a 10 MB/s-os írási sebességet, ami elegendő a nagyfelbontású fényképezőgépek és videokamerák kiszolgálásához is. Emellett újdonság az Ultra családnál az UHS-I (Ultra High Speed) támogatás, melynek révén az adatátviteli csatorna szélesítésével és frekvenciájának növelésével 104 MB/s-os tempóra is képesek. Persze ez csak az adatbusz elvi csúcssebessége, elérését nem biztos, hogy lehetővé teszi a felhasznált flash memória, emellett megfelelő, UHS-I támogatású kártyaolvasót is igényel.


[+]

Tesztlaborunkban egy-egy SanDisk Ultra SD és microSD kártya landolt. Az SD-k közül a legnagyobb kapacitású, 128 GB-ost kapuk, microSD-ből pedig a 16 GB-ost, amihez praktikus SD átalakító is jár. Tesztelésükhöz a Hama UHS-I támogatású kártyaolvasóját, Athlon X4 750K processzorra alapozó asztali PC-t és Windows 8 operációs rendszer használtunk. A nagyobb méretű és kapacitású kártya exFAT formázással érkezett, benchmark programokkal legfeljebb 47 MB/s-os olvasási és 13 MB/s-os írási tempót kaptunk. Stopperrel mérve nagy fájloknál 10,7 MB/s-os írási sebesség jött ki, ami megfelel az erős középmezőnynek, ritkán van ennél nagyobb sebességre szükség.

SanDisk Ultra 128 GB SD kártya sebessége
SanDisk Ultra 128 GB SD kártya sebessége [+]

A picike microSD kártyát gyárilag FAT32 fájlrendszerrel látták el, ami nem éppen fürge (stopperrel mérve 5,6 MB/s-os írási tempót kaptunk vele), ráadásul a nagy fájlokat sem kezeli. Helyette exFAT rendszert használtunk, amivel a stopperes mérés 7,3 MB/s-ra gyorsult, a tesztprogramok pedig 11 MB/s körüli írási, és 23 MB/s körüli olvasási csúcstempót adtak, ami egy komolyabb kamera, fényképezőgép vagy okostelefon kiszolgálásához kényelmesen elég lesz.

SanDisk Ultra 16GB microSD kártya sebessége
SanDisk Ultra 16 GB microSD kártya sebessége [+]

A SanDisk 128 GB-os Ultra SD kártyája nem egy olcsó darab, bár a 47 990 forintos összeghez egész jó fajlagos ár tartozik. Igaz, egyelőre még ritkán van ilyen kapacitásra szükség, de megnyugtató a tudat, hogy ha kell, akkor kapható. A microSD formátumú Ultra kártyák 8, 16, 32 és 64 GB-os tárkapacitással érhetőek el rendre 4490, 7990, 16 990, illetve 29 990 forintos áron. A SanDisk Ultra memóriakártyáira tíz év garancia vonatkozik.

Azóta történt

Előzmények