Hirdetés

Mostantól WQHD-ben is képes streamelni a Google Stadia

Ezt az opciót a Stadia Pro előfizetők vehetik igénybe, és a megfelelő sebességű internet mellett csak egy Chrome böngésző kell hozzá.

A Google lassan pótolja a Stadia felhős játékszolgáltatás, főleg PC-seket érintő hiányosságait. Nemrég a gamepadet tették ténylegesen kihasználhatóvá, most pedig bejelentették, hogy a Stadia Pro előfizetők számára már nem csak a 4K-s felbontás érhető el, hanem kérhetnek WQHD-ben való számítást is, vagyis képkockánként 2560x1440 pixelt. Ehhez ugyanúgy a 4K-s minőséghez szükséges feltételeket kell teljesíteni az internet sebessége szempontjából, a Chrome böngésző pedig alapkövetelmény. Az operációs rendszer tekintetében a Windows és a Chrome OS van támogatva.

Hirdetés

A funkció egyébként leginkább a Google számára hasznos, ugyanis sokan szeretik beállítani a kijelzőjük natív felbontásával megegyező minőséget, egyszerűen az elmúlt években ez volt a tipikus ajánlás. Ugyanakkor ez a felhős játékszolgáltatások esetében nem igazán lényeges, sokkal hasznosabb még Full HD-s kijelző mellett is 4K-s képkockákat kérni, mivel a kapott videostream tömörítésének veszteségét valamennyire ellensúlyozni lehet, és a képminőségre vonatkozó előny még kisebb monitorokon, kisebb megjelenítési felbontáson is látható lesz. A Google számára viszont nem mindegy, hogy szervereik mennyi pixelt számolnak egy felhasználó felé.

A fentiektől függetlenül azért lehet előnye a WQHD opciónak, ugyanis az egyes régebbi gépek a 4K-s videostreamet nem tudják túl gyorsan dekódolni, miközben a Stadia ezeken is játszhatóvá teszi a modern címeket. Elképzelhető azonban, hogy a régi rendszerhez nagyobb kijelző tartozik, ahol viszont a Full HD nem ad jó minőséget, tehát pont a WQHD jelenti az előfizetőnek az arany középutat.

Látható tehát, hogy az optimális felbontás esetfüggő, emiatt jól teszik a felhős játékszolgáltatások, hogy nem csak a tipikus Full HD-t és 4K-t támogatják, hanem a köztes lépcsőt is.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés