Google I/O: mindenes asztali platform lesz az Android TV

Az idei Google I/O során kiderült, hogy a régóta pletykált Google játékkonzol lényegében az Android TV platform lesz, ami nem is tekinthető újdonságnak, de a vállalat kiemelte, hogy mostantól erre a területre is úgy koncentrálnak, mint az okostelefonokra és a tabletekre. Az Android TV az új Android L operációs rendszerre épül, de más felhasználói felületet használ, és ez lényegesen jobban illik a megcélzott piac igényeihez. A cél az, hogy a felhasználók lényegesen egyszerűbben elérhessék a tartalmakat, ezen belül is a filmeket, a zenéket és a játékokat.

Hirdetés

Az Android TV mostantól ugyanazzal a fejlesztőkörnyezettel támogatható, mint a többi Android L-es eszköz, ami drámaian leegyszerűsíti a programok fejlesztését a platformra. Ezen belül lesz Google Play is, amelyben az Android TV-vel kompatibilis alkalmazások érhetők el. Itt a játékok a többi tartalomtól külön lesznek választva, mivel a Google kiemelten ügyel erre a területre. Az Android TV ugyanis asztali konzol is lesz egyszerre, éppen ezért némileg meg van kötve a gyártók keze a hardver kiválasztásánál, mivel alapvető követelmény modern IGP-vel rendelkező rendszerchipet választani a termékekbe. Leginkább olyan lapkák jöhetnek szóba, melyek támogatják az AEP-t, de ez nem kötelező, csupán nagyon ajánlott.


A Razer Android TV-re épülő mikrokonzolja

A Google a fejlesztők számára már kínál egy NVIDIA Tegra K1 rendszerchippel rendelkező fejlesztői csomagot. A vállalat nem garantálja, hogy a végtermékekben is ez a SoC lesz, de a fejlesztéseket így is el lehet már kezdeni, ami az év végi start szempontjából amúgy is ajánlott. Természetesen a rendszer része lesz a gamepadek támogatása, melyre már van az Androidban API. Erre vonatkozóan is számos alternatíva lesz majd az üzletekben, így mindenki kiválaszthatja az igényeknek megfelelő dizájnt. A kompatibilitás érdekében bizonyos funkciókat mindegyik gamepadnek támogatni kell, de a kialakításra vonatkozóan szabad kezet kapnak a partnerek.

A Razer már bejelentette, hogy az év végére építenek egy Android TV platformra épülő mikrokonzolt, de ennek paramétereit még nem árulták el, ahogy az ára sem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés