Panoráma űrtechnológiával

A GigaPan Epic egy olyan gép, mellyel lehetőségünk van nagyfelbontású panorámaképek készítésére. A fejlesztők a Marsra küldött járműből kölcsönözték a technológiát. Egyelőre még csak kis méretű kompaktokkal kompatibilis a segédeszköz, de hamarosan piacra kerül egy nagyobb változat is.

Hirdetés

A működési elv a következő: egy precíziós motor forgatja és dönti fényképezőnket, eközben megadott időközönként egy automatika lenyomja az exponálógombot. Az így készült akár 100 képnél is nagyobb sorozatot aztán a számítógépre kell tölteni, és feldolgozni. Ebben nyújt segítséget az Epichez járó GigaPan Sticher szoftver, mely elvégzi helyettünk az összefűzést. Az kész művek feltölthetők a gyártó honlapjára is. Ezen kívül már a Google Earth-ön is találhatunk ily módon készült felvételeket.

Az alap motoros panorámázóért 379 $-t (88 000 Ft), eggyel nagyobb testvéréért pedig 449 $-t (104 000 Ft) kell fizetni. Sajnos nem minden kompakttal produkál a GigaPan Epic minőségi végeredményt, hiszen ahhoz, hogy megfelelő képet kapjunk, sokszor manuálisan kell beállítanunk a fénymérést, vagy a fókuszt, esetleg a blendét is. Panorámafotózáskor jól jöhet még az expozíció- vagy fókuszrögzítés is, ezek a funkciók pedig általában csak a felsőkategóriás zsebgépekben vannak meg. A témát ezért érdemes minél jobban körüljárni, mielőtt beruházunk egy ilyen szerkezetre.

A GigaPan honlapja: link.

Hirdetés