Hirdetés

Z690-es Gigabyte alaplap sallangok nélkül

Az újdonság a DDR5 és a PCI Express 5.0 támogatását áldozta fel az ár versenyképesebbé tételének oltárán.

Hirdetés

A Gigabyte egy költséghatékonyság szellemében született alaplappal egészítette ki az Intel Alder Lake-es portfólióját, név szerint a microATX formátumú Z690M DS3H DDR4-gyel. A 6+2+1 fázisos VRM-mel érkező típus négy DIMM foglalatába legfeljebb 128 GB DDR4 memóriát pakolhatunk, amelyek effektív órajelét 5333 MHz-ig húzhatjuk.


[+]

Különféle bővítőkártyáinkat egy x16-os PCI Express 4.0 és két x1-es PCI Express 3.0 sín várja, míg háttértárolóink számára két M.2 2260/2280 slot (az egyikhez tartozik egy bordázat is), illetve négy SATA konnektor áll a rendelkezésére. A nyolccsatornás hangzásért és a 2,5 gigabites Ethernet kapcsolatért egyaránt Realtek lapkák felelnek, miközben RGB szalagok címzéséhez kettő, rendszerhűtő ventilátorokhoz három tüskesor található a reset gommbal, továbbá 2.0-s TPM headerrel ugyancsak ellátott (négyrétegű) nyomtatott áramköri lapon.


[+]

A hátlapon egy PS/2 kombóport, két DisplayPort, egy HDMI 2.0 és egy 15 tűs D-Sub kimenet, egy USB 3.2 Gen2 Type-C, három USB 3.2 Gen1 Type-A, valamint két USB 2.0 kapu sziesztázik a három audio jacken, meg persze az előbb elhintett RJ-45 csatolón kívül. Érdemes még megjegyezni, hogy igény esetén a deszka 256 Mbites BIOS-a processzor, RAM és videokártya nélkül is frissíthető. Azt egyelőre nem tudni, hogy a termékért mekkora összeget kell majd a kasszánál hagynunk, de valószínűleg kategóriáján belül a visszafogottabb árképzésű megoldások számát fogja gyarapítani.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés