30%-os teljesítménykülönbség is lehet az egyes Z690-es alaplapok között

A két leggyorsabb új Core modellnél számít igazán, hogy milyen társat választunk hozzájuk.

Az Intel az elmúlt héten mutatta be hibrid asztali processzorcsaládját, amely Alder Lake-S kódnéven érkezik, és az előbbi hírben a rendszer fogyasztására is kitértünk, amely kapcsán megjegyeztük, hogy az egyes alaplapok között komoly különbség lesz. A kérdés az, hogy mennyi az annyi, és ennek az elmúlt napokban utánakérdeztünk az alaplapgyártóknál.

Információink szerint a leggyorsabb és leglassabb Z690-es alaplapok között a Core i9-12900K esetén, alapértelmezett beállítás mellett nagyjából 25-30%-os tempókülönbség lehet, ugyanolyan hűtőrendszert alkalmazva. Ennek az oka, hogy a szóban forgó processzorhoz nem tudják a gyengébb alaplapok biztosítani az optimális energiaellátást, mivel a tervezett tápáramkör nem tud 135 wattnál nagyobb teljesítményt leadni. Utóbbi azért fontos paraméter, mert a jelenlegi adataink szerint egyetlen olyan alaplap sem készül, ami ennél kevesebb folyamatos teljesítményleadást kínálna, tehát kismértékben azért minden alaplapon működhet a turbó, de a legolcsóbb modellekkel közel sem lesznek elérhetők a magas órajelek.

A Core i7-12700K esetében valamivel kevesebb deficittel kell számolni, inkább 21-25% közötti tempóhátrány lehet a gyengébb tápáramkörrel felszerelt alaplapok esetben, míg a Core i5-12600K-val ez a különbség 7-9% között marad.

A rendszer kiválasztásánál jó támpont lehet, ha egy alaplapon van legalább 10+1 fázisú VRM 50A DrMOS-szal. Mindez elég erőteljes, hogy ki tudja szolgálni a Core i9-12900K-t, méghozzá állandóan maximális (PL2) fogyasztás mellett, ami az alapértelmezett működés. Szűkebbre szabott tápáramkör esetén már nem lesz olyan gyors egy Core i9-12900K, mint amennyire elméletben lehetne. Ebből a szempontból a minimumnak a 6+1 fázisú VRM tűnik 50A DrMOS-szal. Ezekben az alaplapokban is működik az Intel új csúcsprocesszora, de a fentebb már említett 25-30%-os tempóvesztést le kell majd nyelni.

Azért megjegyzendő, hogy egy tápáramkör tekintetében szűkebbre szabott Z690-es alaplapot már 200-250 euró között is haza lehet majd vinni, szemben az izmosabb, pont elég teljesítményleadást biztosító társaival, amelyek inkább 400 euró fölötti áron lesznek kaphatók. Ezek alapján a tápáramköri limitációk valahol egy kényszerű döntésnek tűnnek, egyszerűen túl drágává teszik a szükséges alkatrészek azokat alaplapokat, amelyek minden szempontból elegendő tápellátást tudnak biztosítani az Intel új, erősebb lapkáinak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés