Apró alaplapra zsúfolta legújabb PC-jét a Gigabyte

A SA-SBCAP3350 jelzésű termék a Raspberry Pi nyomdokaiba ered, csak egy picit másképp.

Hirdetés

A Gigabyte a Raspberry Pi nyomába ered. Persze teljesen más konstrukcióval, ugyanis az úgynevezett SBC-k, vagyis single-board computerek piaca meglehetősen szabad felfogású, tehát a rendszerchip architektúrája lényegében akármi lehet. Emiatt van az, hogy a szegmensen belül főleg ARM-os megoldásokat látunk, ugyanakkor a Gigabyte SA-SBCAP3350 alapvetően egy PC-nek tekinthető, hiszen x86/AMD64-es processzort használ.


[+]

A rendszer egészen pontosan az Intel Celeron N3350-es lapkára épít, vagyis az Apollo Lake platformot köszönthetjük a nyomtatott áramköri lapon. Ennek a TDP fogyasztása 6 watt, de rendelkezik egy 4 wattos SDP paraméterrel is, amire van tervezve az alaplapra felhelyezett hűtőlap. Ez passzívan is képes elvezetni a keletkező hőt, de akár ventilátorral is megtámogatható. Utóbbi esetben annyit ér el a felhasználó, hogy a processzor órajelei nem fognak túlzottan ugrálni.

Az alaplap látható oldalán egy SO-DIMM csatoló várja a DDR3L szabványú memóriát, ami maximum 8 GB-os lehet, az effektív órajele pedig 1866 MHz-en tetőzhet. A megjelenítésről az IGP gondoskodik, a kijelzőket pedig HDMI 1.4, D-Sub vagy direkten LVDS interfészre lehet kötni. A hangok megszólaltatásáért a Realtek ALC255-ös kodek felel, amihez egy 3,5 mm-es kombó jack aljzat kapcsolódik, míg a két Gigabit Ethernet portot is a Realtek vezérlői működtetik.


[+]

Az opcionális Wi-Fi modul a mini PCI Express csatolóba helyezhető, míg az adattárolás tekintetében választható az mSATA konnektor, illetve a két darab 6 Gbps-os SATA interfész. Az SBC-khez képest méretes, 146 x 102 mm-es kiterjedésű alaplapon két darab USB 3.1-es Gen1 port kapott helyet, míg a headerek igénybevételével további négy USB 2.0-s aljzat nyerhető. A tápellátás külső tápegységgel lehetséges.

Az SA-SBCAP3350 technikailag bármire képes, amire egy PC, így például a Windows is telepíthető rá. Sajnos a Gigabyte a termék árát még nem hozta nyilvánosságra, de nem valószínű, hogy ebből a szempontból versenyképes lesz az ARM-os konkurensekkel, ugyanakkor inkább egy pici űr betöltése lehet a cél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés