A Clover Trail és a Windows 10 többet nem puszipajtások, de ki a hibás?

Az érintett vállalatok gyakorlatilag lapítanak, a Microsoft viszont megpróbálta a tűzoltást, ami be is jött.

A hét elején számolt be társoldalunk arról, hogy az Intel Clover Trail platformját a Windows 10 Creators Update már nem támogatja. Ez viszonylag nagy felháborodást váltott ki a felhasználók körében, hiszen így a további frissítésektől is elesnek, amint az Anniversary Update támogatása befejeződik, nagyjából fél év múlva. Ugyanakkor a Microsoft azonnal megkezdte a tűzoltást, így a Clover Trail platformokra a biztonsági frissítések még 2023-ig érkezni fognak, vagyis a Windows 8.1 élettartamának végéig. Ez igazából eléggé elfogadható ajánlat, hiszen az érintett felhasználóknak vissza kellett volna váltani Windows 8.1-re a biztonság érdekében, de így maradhat a Windows 10 Anniversary Update.

A probléma gyökere a Clover Trail platform (Atom Z2500/2700) IGP-je, amelyet az Intel az Imaginationtől licencel, az azonban nem világos, hogy ki a hibás, így megpróbáltunk utánaérdeklődni. Sajnos az érintett cégek nem túl beszédesek az ügy kapcsán, annyit azonban megtudtunk, hogy az Imagination licencszerződései jellemzően egy bizonyos időtartamra szóló terméktámogatásra is vonatkoznak, ami a felmerült igényektől függően akár meg is hosszabbítható. Itt további pénz cserélhet gazdát, elvégre nem nagyon valószínű, hogy az Imagination ingyen dolgozna, ugyanakkor sanszos, hogy az Intelt annyira már nem érdekli a Clover Trail platform, hogy fizessen a partnerének a Creators Update-hez való meghajtókért.

Üzleti szempontból érthető az Intel hozzáállása, hiszen az Atom márkanevet gyakorlatilag száműzték a fontos termékkategóriákból, míg a Clover Trail platformra épülő gépeket már eladták. A terméktámogatás esetleges meghosszabbításával csak pénzt költenének, de direkt haszna a felhasználó elégedettségén kívül nem lenne, utóbbi pedig a pénzügyi jelentésekben közvetlenül nem látszik, tehát megkérdőjelezhető fontosságú tényezőről van szó.

Az egész ügy azonban rávilágít arra, hogy a Windows 10 operációs rendszert amolyan szolgáltatásként tálalni nem lehetséges úgy, ahogy a Microsoft elképzelte. A gyártók egy bizonyos időtartam után nemhogy alapszintű, de a működést biztosító támogatást sem kínálnak, így az egyes érkező, nagyobb frissítésekkel óhatatlanul ki fog esni pár hardver a jövőben is. A hasonló szituációkat viszont a Microsoft megpróbálja majd úgy kezelni, hogy a biztonsági frissítéseket még sok évig azért garantálják, ami tulajdonképpen az elvárható minimum.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés