Gigabyte alaplap négy grafikus processzor erejével

Hirdetés

Néhány napja a Tom’s Hardware Guide hírt adott a Gigabyte fejlesztés alatt álló GA-8N-SLI Quad alaplapjáról, amely összesen legfeljebb négy grafikus processzor kiszolgálására képes. Az elsőre kissé gyanúsnak tűnő hírnek megpróbáltunk utánajárni, ám egyelőre csupán az nyert megerősítést, hogy a videokártyáknak szánt négy foglalatba két darab, dupla GPU-t hordozó kártya (2 x 16 PCIe-vezetékkel) vagy négy darab, egy-egy GPU-val felszerelt 3D-gyorsító helyezhető el (4 x 8 PCIe-vezetékkel) – utóbbi esetben két-két kártya SLI interfészen keresztüli összekötésére van mód.


Forrás: THG

A megfelelő számú PCI Express sáv biztosítására a Gigabyte mérnökei egyéni módszerhez nyúltak: két különböző NVIDIA alaplapi chipsetet kombináltak. Az LGA775 tokozású Intel processzorokat fogadó aljzathoz közvetlenül az nForce4 SLI Intel Editionból ismert északi híd csatlakozik, amelyre az egyébként AMD processzorokat kiszolgáló, PCIe-alagútként és déli hídként üzemelő nForce4 SLI chip kapcsolódik.

A lap négy foglalatába legfeljebb 4 GB DDR2 memória illeszthető; négy SATA II, tíz USB 2.0 és három Firewire port áll a felhasználó rendelkezésére. A hardver megépítése mellett a megfelelő meghajtóprogramok biztosítása sem gyerekjáték; már januárban napvilágot látott egy hír, mely szerint az SLI technológia a megfelelő driverek megírásával képes lesz négy grafikus vezérlő szimultán kezelésére is – ám az egyelőre nem ismert, hogy ebben a konkrét esetben mi módon egyesítik a négy GPU erejét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés