Asus alaplap passzív chipsethűtővel

Az NVIDIA nForce4 SLI chipsetjére épülő, általunk is tesztelt A8N-SLI Deluxe alaplapot néhány hónapja követte az Asus A8N-SLI Premium jelzésű lapja, melynek legfőbb újítása az, hogy a két videokártya számára fenntartott foglalatok között a PCI Express-sávok kiosztását nem kézileg, EZ Selector kártya segítségével, hanem szoftveres úton lehet módosítani.

Hirdetés

A másik újdonság a chipset aktív hűtésének halkítását volt hivatott szolgálni, de úgy látszik, a gyártó (illetve vásárlói) számára nem volt megfelelő az eredmény. Az Asus ezért bemutatta az A8N-SLI Premium alaplap AI Cool-Pipe hűtéssel ellátott változatát, amely nem más, mint a nForce4 vezérlőtől a MOSFET-ek amúgy is meglévő, de most megnagyobbított bordájához vezető heat-pipe. A gyártó adatai szerint az újfajta megoldás nem pusztán hangtalan, de ráadásul még jóval hatékonyabb is az aktív hűtésnél – a különbség akár tíz fok is lehet.

A lap fő paraméterei nem változtak: Socket 939 aljzatába Athlon 64/64 FX/64 X2 processzorokat vár, négy memóriafoglalata van; bővítőkártyák számára két PCI Express x16, egy PCIe x1, egy PCIe x4 és három PCI sínt kínál. Négy SATA, négy SATA II és két Ultra-ATA133 porttal látják el, Gigabit Ethernet és Firewire interfészből kettőt-kettőt bocsát rendelkezésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés