Generációváltásra készül az NVIDIA is?

Az NVIDIA az új generációs Radeonok bemutatkozása előtt egy gyors árcsökkentésre szánta el magát, melynek eredményeképpen Az 1 GB-os GeForce GTX 460 és a GeForce GTX 470 lett olcsóbb. Az előbbi megoldás ára 199, míg az utóbbié 259 dollárra csökken. A változások a nagyobb webáruházakban már ezen a héten érvénybe lépnek, de a hónap végéig várhatóan mindenhova elér az árcsökkentés.

Hirdetés

A dolgok mögött több lehet, mint egy szimpla reakció az AMD friss termékeire. Az NVIDIA partnereitől kiszivárgott információk szerint a GeForce 400-as generáció történelme hamarosan lezárul, és az 500-as sorozaton belül új termékek érkeznek. Az adatok egy GF110-es kódnevű lapkáról szólnak, mely valószínűleg még idén bemutatkozik, de ez nem feltétlen jelenti a forgalmazás tényleges megkezdését, hiszen a GF100 esetében már láthattuk, hogy a termék bejelentésére már három hónappal a valós start előtt sort kerített az NVIDIA.

Az új csúcs-GPU gyártástechnológiája kérdéses, de a pletykák 512 bites memóriabuszról, és megnövelt textúrázó kapacitásról szólnak. Technikailag aránylag könnyen kivitelezhető a GF100 ilyen irányú bővítése, hiszen streaming multiprocesszoronként plusz egy textúrázó blokk szükséges, a széles memóriabusz pedig pozitívan hat majd a ROP blokkokra. Ezek a változások 40 nm-en 630-650 mm²-es chipet feltételeznek, ami igazi kihívás lesz a TSMC gyártósorainak. Valószínűleg a bérgyártó ennek annyira nem örül, de a megrendelés az megrendelés. A teljesítményről egyelőre annyi derült ki, hogy 20%-kal lehet gyorsabb az újdonság a GeForce GTX 480-nál

Érdekesség, hogy a pletykák a PCI-SIG 300 wattos maximális fogyasztásra vonatkozó előírásait is említik. Pontosabban arról érkeznek információk, hogy a csúcskategóriás kártyák esetén sajnos túl kell lépni ezt a határt. Annyi biztos, hogy új előírás nem lesz bevezetve, vagyis az érintett vállalatoknak valahogy meg kell győzniük az OEM gyártókat a termékek alkalmazásáról. Tekintve a számítógépet építő cégek szabvány iránti elkötelezettségét ez majdhogynem reménytelen feladat lesz, bár sok függ majd attól, hogy az adott csúcsmodell milyen mértékben lépi túl az elfogadott határértéket.

A GF110-en kívül még egy GF112-es és egy GF119-es kódnéven emlegetett GPU is készül. Az utóbbi valószínűleg egy abszolút belépőszintű megoldás lesz, és a GeForce 210-et váltja. A GF112 a GF104 utódja. A cserére minden bizonnyal a HDMI 1.4a-s felület támogatása miatt van szükség, így nem biztos, hogy más szempontból lesz változás a nagyobbik lapkában.

Várható tehát egy végső összecsapás a 28 nm-es eljárás bevezetése előtt. Az első új gyártástechnológiára épülő GPU-t valószínűleg a GlobalFoundries fogja gyártani, mivel a High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektródák esetében a Metal Inserted Poly-Si eljárás kivitelezése egyszerűbb, hiszen nem követel jelentősen átalakított chipdizájnt az eddigiekhez képest. Feltételezhetően az AMD a HD 6000-es generációban hagy egy rést a megszokott pipe cleaner lapkának, amin összegyűjtik a gyártással kapcsolatos tapasztalatokat a Radeon HD 7000-es sorozat zökkenőmentes startjához.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés