OpenGL 4.6-ot hoz a friss GeForce driver

A WHQL minősítésű, 387.92-es meghajtó pár új profilt is kínál, illetve a DXIL 1.0 támogatása is elérhető.

Az NVIDIA elérhetővé tette a WHQL aláírással rendelkező 387.92-es meghajtót, amely elsődlegesen a Middle-earth: Shadow of War és a The Evil Within 2 című játékokhoz kínál profilt, ahogy az ARKTIKA.1 című VR játék támogatása is meg lett oldva. Mindezek mellett a Forza Motorsport 7 kapott egy frissített profilt, ugyanis a kiadásra tervezett, 385.69-es meghajtóval finoman szólva is problémás volt a játék futtatása, többek között váratlan és erős sebességcsökkenések fordultak elő vele. Bár az NVIDIA hivatalosan nem mérte ki az új meghajtó hatásait, a cég úgy gondolja, hogy konfigurációtól függően 15-25%-os extra teljesítményre lehet számítani. Végül új, valamint frissített SLI profilokra is futotta az alábbi játékokhoz: Earthfall, Lawbreakers, Middle-Earth: Shadow of War, Nex Machina, ReCore, RiME, Snake Pass, Tekken 7, The Evil Within 2 és We Happy Few.

A meghajtó általános újítása, hogy befutott az OpenGL 4.6 támogatása. Ennek persze sok haszna jelenleg nincsen, illetve a Khronos Group hitelesítési tesztje sincs még kész, de az NVIDIA szerint az implementációjuk át fog menni. A Fast Sync funkció támogatása is ki lett terjesztve, méghozzá az SLI-re. Pascal architektúrát használó GPU-k mellett akármilyen felbontással működik a rendszer, de Maxwell architektúrával a 4K-s felbontáson egy mesterséges limit van kialakítva, így itt már nem lesz Fast Sync. Ezt a határt azonban jó okkal húzta meg a cég, ugyanis a Maxwell architektúrájú GPU-k nem támogatják a gyorsabb SLI HB hidakat, vagyis hiába engedélyeznék Fast Sync működését 4K-ban, az eredmény rosszabb lenne vele, mint nélküle.

További extra a DXIL 1.0 kezelésének véglegesítése. Az új reprezentációs réteg támogatása a szó legszorosabb értelmében nem új dolog, hiszen a korábbi eszközillesztők is tartalmazták, de elérni csak a Windows 10 fejlesztői módját engedélyezve lehetett. A Windows 10 Fall Creators frissítéssel azonban már alapértelmezetté válik a funkció, így a meghajtónak is a végleges specifikációkat kell támogatni. A mostani változás tehát egyfajta felkészülés az új Windows 10-re. A DXIL 1.0-t a Kepler, Maxwell és Pascal architektúrára épülő GeForce-ok támogatják.

A meghajtó számos hibát is javít. Elsődlegesen korrigálja a GPU-k alacsony terhelését az Intel X299-es alaplapokban dolgozó SLI konfigurációknál, valamint aktivált Fast Sync mellett a teljes képernyős YouTube videolejátszásnál nem okoz galibákat az egérkurzor mozgatása, továbbá eltűnt még az a hiba is, ami a Windows betöltésekor a képernyő csíkozódását okozta.

Az NVIDIA felhívta a figyelmet arra, hogy a friss meghajtó tartalmaz két limitációt. Egyrészt a GM204-es GPU-val dolgozó Alienware notebookokra nem telepíthető. Ez egyszeri alkalom, a következő körben már lesz támogatás. Hasonló limitációnak mondható, hogy a notebookokra kötött külső G-Sync kijelzők ezúttal nem fognak jól működni, akadásokat és alacsony teljesítményt eredményezhetnek. Emiatt aki ilyen konfigurációt használ, a legjobban akkor jár, ha megvárja a következő eszközillesztőt.

Az új meghajtóhoz tartozó dokumentáció, illetve maga a driver – a megfelelő adatok megadása után – letölthető az NVIDIA szerveréről, illetve elérhető a GeForce Experience-en keresztül.

Az eszközillesztő a Windows 10, 8.1 és 7 operációs rendszerekre telepíthető, és a GeForce 400, 500, 600, 700, 900, 1000 és a Titan szériás termékekkel rendelkező felhasználók hasznosíthatják. Ezenkívül az illesztőprogram tartalmazza a 9.17.0524-es verziójú PhysX drivert is. A mobil GeForce-oknál a notebookgyártók döntésétől függ, hogy az adott gépre telepíthető-e a hivatalos meghajtó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés