Galaxy Tab blog: mire képes a Tegra2 250 processzor?

Bár az asztali számítógépeknél a két mag már nem menő, a hordozható készülékeknél (és itt nem a notebookokra kell gondolni) nagyon is azok. Az új generációs Samsung Galaxy Tab táblagépekben ennek megfelelően ilyen hardverrel találkozhatunk; most kicsit kifejtjük, hogy mit tud.

Bár képátlóban különbözik a két eszköz, mindkettőben ugyanaz az NVIDIA Tegra 250-es processzor (pontosabban SoC) duruzsol. Ez az architektúra a maga nemében egy igazi úttörő, az első Cortex-A9 architektúrájú központi feldolgozóegységet, azaz processzort üdvözölhetjük személyében. A Tegra 2-es családba tartozik, órajel/teljesítmény értéket nézve 25 százalékkal nagyobb számítási kapacitással kecsegtet az előző generációs Cortex-A8-hoz képest, de ha ehhez hozzávesszük, hogy tesztalanyunkban két processzormag végzi a számolásokat, igen komoly teljesítményre számíthatunk. A processzor órajele 1 GHz a 10 és a 8,9 hüvelykes modellnél is.

A chip 40 nanométeres csíkszélességgel készült, amivel jelenleg csúcstartó, hiszen az első generációs Snapdragonok 65 nm-en, a második generációsok pedig 45 nanométeren kerülnek gyártásra; igaz, az ebben az évben érkező harmadik generációs modellek elvileg már 28 nm-en fognak készülni. Az SoC (System on Chip) kilenc darab chipet tartalmaz, ebből nyolc megegyezik a Tegra 1-es architektúra tagjaival. A különbség a processzornál keresendő: míg az első Tegrában egy darab processzormag volt, az újabb Tegrában két feldolgozó egység teszi a dolgát, azaz egy kétmagos chipet kapunk. Emellett hét dedikált chip került rá: egy audiofeldolgozó, egy 2D/3D grafikus egység (egy ultra alacsony fogyasztású GeForce-ról van szó, mely 4 pixel és 4 vertex árnyalót tartalmaz), egy HD decoder-encoder páros, melyek akár 1080p-s HD videók lejátszására és rögzítésére is alkalmasak, egy képfeldolgozó chip, amely akár 12 megapixeles kamerát is támogat, valamint egy amolyan "mindenes" chip, ami összefogja a többi egységet, valamint ő felel a járulékos feladatokért is, mint az adatfolyamok kezelése, az energiaellátás vezérlése stb. Az NVIDIA üdvöskéje támogatja az LPDDR2-es memóriákat, melyeknek az előző technológiához, azaz az LPDDR-hez képest akár kétszeres sebességgel is képesek működni.

Teljesítményteszt
Benchmark Eredmény
MANDRO bench 2478 pont, + 85,47%
Quadrant Standard 2073 pont
Smartbench 2011 2669 / 2487 pont
Linpack for Android 34.433 MFLOPS, 2.47 sec
Membench 129 MBps / 116 MBps

Mint már említettük, ez a SoC duruzsol az új generációs Samsung táblagépekben, így a Galaxy Tab 10.1, a Galaxy Tab 8.9 és a kizárólag a Vodafone-nál kapható Galaxy Tab 10.1V esetében is ezzel a chipsettel van dolgunk. Mi utóbbit teszteltük alaposabban, az átlagos sebesség igen jó, néhol viszont tapasztalhatunk kisebb-nagyobb akadásokat, remélhetőleg ezek a közeljövőben orvosolva lesznek. Lefuttattunk pár benchmarkot is, ezek eredményei a fenti táblázatban láthatóak.

Bocha és dr. Kind

Azóta történt

Előzmények