Galaxy Tab blog: Swype 3 bétateszt

Biztosan rengeteg droid-tulajdonos tudja, miről beszélek, ha azt mondom: Swype input. Egy speciális virtuális billentyűzetről van szó, amelyen a hagyományos, gombonkénti pötyögés mellett egy különleges szövegbeviteli módszer is elérhető. Röviden arról van szó, hogy a szavakat úgy írhatjuk le, hogy az ujjunkat csak a szóközöknél emeljük fel a billentyűzetről, miután végighaladtunk a megfelelő karaktereken. Ha az általunk bevitt karakterlánc nem egyértelmű, szoftver összerakja a lehetséges találatokat, ezek közül mi választhatjuk ki a szívünkhöz legközelebb álló szót.

A megoldást állítólag 26 millióan használják több mint 50 országban; külön öröm, hogy már kis hazánkban is működik a dolog, ugyanis a magyar nyelv is bekerült a támogatottak közé. A cikk apropója, hogy elérhető a Swype következő variánsának béta verziója, amit mi is kipróbáltunk egy 7 hüvelykes Galaxy Tabbel. Lássuk, milyen újdonságok vannak a Swype v3-ban!

A virtuális billentyűzet több felbontásban is elérhető, használhatjuk HVGA, WVGA, FWVGA, QVGA, WSVGA, qHD és WXGA kijelzőkkel; utóbbi esetben csak Honeycombbal működik a dolog (persze ez annyira nem nagy érvágás, lévén az 1280x800 pixeles kijelző egyelőre csak a táblagépek kiváltsága). A magyar nyelv támogatása mellett kínai, holland, angol (US és UK egyaránt), francia, német, olasz, portugál, orosz és spanyol nyelvekkel működik együtt. Számomra fura módon az egyes nyelvek támogatása felbontáshoz kötött, így a magyar prediktív bevitelt nem használhatjuk WSVGA és qHD felbontású megjelenítő panellal szerelt masinákkal.

Az eddigi felugró ablak mellett a találatokat egy vízszintes sávon is böngészhetjük, valamint megjelent az úgynevezett predictive tap funkció, amely a folyamatos, a szóhatárokat ujjfelemeléssel jelző beviteli mód mellett egy újabb alternatívát kínál. Egyébként nem egy nagy újításról van szó, nagyjából a már ismert prediktív szövegbeviteli módszerrel van dolgunk egy alapos találatjavító korrekcióval kiegészítve.

A tablet-invázió miatt több, külön a táblagépekre specializált funkció is megjelent. Egyrészt a virtuális klaviatúra dizájnja is megváltozik, ha a gépünköm valamelyik Honeycomb-variáns fut. Másrészt landscape módban immár át is méretezhetjük a billentyűzetet, amely így kevesebb területet takar ki az éppen megtekintett tartalomból, valamint át is helyezhetjük a gombsort. Jelenleg három fix pozícióba pakolhatjuk, bal szélre, középre és jobb szélre kerülhet a Swype billentyűzet.

Egyelőre nagyjából enni újítás került napvilágra, és bár mi nem tapasztaltunk rendellenes működést, több forrásból is hallottam, hogy jelenleg azért elő-előfordulnak kisebb bugok. Persze figyelembe kell venni, hogy egy béta verzióról van szó, így a hibák nagy része remélhetőleg ki lesz javítva a hivatalos kiadás idejére. Összességében a mobiltelefonokon nincs kimondottan számottevő változás, a tablet-friendly funkciók miatt viszont nagyobb képernyőn egy sokkal kényelmesebb és elegánsabb alternatívát kínál, mint a beépített billentyűzetek. A Swype v3 bétát egyébként bárki kipróbálja, erről a linkről tölthető le (megfelelő mobil eszközzel természetesen), kezdő felhasználóknak pedig érdemes elolvasni, illetve megnézni a hivatalos oldalon prezentált tippek-trükkök részleget.

Előzmények