Fujitsu blog: a Fujitsu aktuális kínálatának legerősebb notebookja

A Fujitsu termékpalettáján nem csak Lifebook márkanév alatt szerepelnek notebookok. A Celsius családban ugyan jellemzően asztali munkaállomások sorakoznak, van viszont köztük egy hordozható megoldás is. A Celsius H730-nak 15,6 hüvelyk a kijelzője, és megalkotásánál a karcsúsítási trendet messze-messze elkerülték. Ennél a gépnél ugyanis nem az a fő cél, hogy tetsszen a felhasználójának, hanem az, hogy komoly munkáját minél hatékonyabban végezhesse el akár terepen is, hiszen mobil munkaállomásról van szó.


[+]

A valamivel több mint három centiméter vastag gépház váza magnéziumötvözetből készült, ezzel az anyaggal merevítették a kijelző fedelét is, melyben AH-IPS panel lapul Full HD, tehát 1920x1080 pixeles felbontással, matt felülettel. Ez az egyetlen opció létezik, másra lényegében nincs is szükség. A notebook erejét telivér, nem alacsony fogyasztású, negyedik generációs Core i5 és i7 processzorok adják, ha úgy gondoljuk, akár négymagosat is kérhetünk: a csúcs Core i7-4910MQ maximális Turbo Boost órajele majdnem 4 GHz. Ahogy illik, a memóriát négy foglalat várja, melyekbe összesen 32 GB-ot is bepakolhatunk.


[+]

Az adattárolás elsődleges eszköze a 2,5 hüvelykes merevlemez, de SSD is kérhető 512 GB-os maximális kapacitással. Emellett van még optikai meghajtó, ami lehet Blu-ray író is, de cserélhető 28 vagy 41 wattórás második akkumulátorra vagy súlycsökkentő modulra. Egyébként az elsődleges akku sem éppen kicsi: 72 wattórás. Kell is az energia, mert a 35 vagy 45 wattos processzor mellé professzionális, GeForce Quadro grafikus kártyák kerülnek. Az alapkonfigurációba Quadro K510M (Kepler-alapú, 192 számolóegység, 64 bites GDDR3 RAM) kerül, de kérhetünk alsó középkategóriás Quadro K1100M-et (Kepler-alapú, 384 számolóegységes, 128 bites GDDR5 RAM) vagy felső középkategóriás Quadro K2100M-et (Kepler-alapú 576 számolóegységes, 128 bites GDDR5 RAM) is.


(forrás: Notebookcheck) [+]

Komoly a választék csatlakozók terén, a négy USB aljzatból három USB 3.0-s, monitort analóg D-Sub és digitális DisplayPort kimenetre köthetünk, az Ethernet aljzat természetesen gigabites, a hang ki- és bemenetnek külön csatlakozója van. A vállalati extrákat a Smart Card olvasó és a gépház alján lévő port replikátor interfész jelenti. Meg kell még említeni, hogy az SD kártya olvasója támogatja az UHS-I szabványt, így megfelelő memóriakártyákkal közel 100 MB/s-os átviteli sebességre képes. A fenéklemez érdekessége az a nyílás, amin keresztül könnyedén tisztítható a hátrafelé szellőző hűtőrendszer hőleadó bordája. A Celsius H730 Wi-Fi rendszere kissé elavult már, az ac-s szabvány még nem támogatja.


[+]

Opcionálisan választhatunk 3G vagy 4G modemet és GPS-t is. Biometrikus azonosítóból a szokásos ujjlenyomat-olvasó mellett a Fujitsu PalmSecure vénaszkennerét is kérhetjük, a vPro platform és a TPM pedig mondhatni magától érthető alaptartozék majdnem minden processzorverziónál. Természetesen egy ilyen komoly notebook nem éppen olcsó mulatság. A közepes modellek négymagos processzorral, 8 GB memóriával, Quadro K1100M grafikus alrendszerrel, merevlemezzel vagy kisebb SSD-vel és három év garanciával jó félmillió forintba kerülnek, a csúcs összeállítások ára öt év helyszíni garanciával viszont megközelíti az egymillió forintot.

Azóta történt

Előzmények