Frissíti Unix-alapú szervereit az IBM

Az IBM a tervek szerint ma jelenti be új Power5+ processzorát, illetve a rá épülő Unix szervereket, a vállalat ezzel újra nyomást gyakorol legerősebb versenytársaira, a Sunra és a HP-re.

Hirdetés

Az új chip 1,5-1,9 GHz-es órajelen üzemel, és a System p5 szérián belül (ez a pSeries, illetve az eServer p5 termékcsalád utódja) egyelőre inkább a kisebb teljesítményű rendszerekben fog helyet kapni, melyeken Linux vagy AIX operációs rendszer futtatható. Ezenkívül p5-505 néven bemutatkozik egy új, mindössze 1,75 hüvelyk vastagságú szerver is, melyben a korábbi Power5 processzor kap munkát.

A Power5+ elődeihez hasonlóan két feldolgozó egységet (magot) tartalmaz, és 90 nm csíkszélességű gyártástechnológiával készül. Az új processzor elsőként az október 14-től kapható p5-520-ban (2 mag), p5-550-ben (2 vagy 4 mag), p5-550Q-ban (4 vagy 8 mag speciális multichip modulokon), valamint p5-575+-ban (16 mag) jelenik meg, illetve az IntelliStation Power 285 munkaállomás is rendelhető lesz egy- vagy kétmagos licenccel. A főként kisebb ügyfelek számára kínált Express konfigurációk ára a kétmagos p5-505 esetében 5750 dollár, a kétmagos p5-520 esetében 11 900, míg a p5-550-nél 37 430 dollár körül alakul.

A Power5+-ra alapozó közép- és csúcskategóriás rendszerek a következő évben jelenhetnek meg, köztük lesznek 16, sőt 32 darab kétmagos processzort tartalmazó modellek is. Ezekben várhatóan a CPU-k órajele is magasabb lesz, ám konkrét értéket egyelőre nem közölt a gyártó. Azonos hardverrel ugyancsak elérhetők lesznek a későbbiekben IBM i5/OS-t futtató i5 rendszerek is, melyeket különféle szoftverekkel és integrált szolgáltatásokkal együtt elsősorban középvállalkozások igényeihez szabnak.

Az újdonságok mellett további hír a tisztán Linux-alapú OpenPower rendszerek kivonása, pontosabban többféle operációs rendszereket támogató termékekkel való helyettesítése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés