Cell fejlesztői platformot jelentett be a Toshiba

Az IBM, a Sony és a Toshiba együttműködésében készülő Cell mikroprocesszor elsőként a PlayStation 3-ban jelenik meg, ám a fejlesztők mindent megtesznek azért, hogy felhasználási területe ne korlátozódjon a játékkonzolra. A processzor a tervek szerint munkaállomásokban, szerverekben, de természetesen szórakoztatóelektronikai berendezésekben is helyet kaphat. A chip sikere persze nem önmagában a hardver képességein áll vagy bukik, hanem azon is, mennyi és milyen minőségű szoftver áll majd hozzá rendelkezésre.

Hirdetés

Az IBM ez év áprilisában indította el programját, melynek keretében hozzáférést biztosít a fejlesztők számára saját Cell szimulációs környezetéhez, továbbá konzultációs lehetőséggel is szolgál. Amint a chip gyártása előrehaladottabb stádiumba kerül, a Toshiba ezen is túl szeretne lépni, és immár ténylegesen is a fejlesztők kezébe kíván adni két teljes platformot.


Forrás: Hardware.no

A Cell Chip Set része maga a processzor, a I/O-vezérlést végző Super Companion Chip és egy tápellátó rendszer. A Cell Reference Set ezzel szemben egy komplett csomag: a processzor egy alaplapon foglal helyet, melyet minden szükséges interfésszel ellátnak, és egy házban, DVD-meghajtóval és merevlemezzel együtt szállítanak működésre készen. A hozzá tartozó szoftver az operációs rendszertől kezdve a szoftverfejlesztő környezetig minden lényeges elemet magában foglal. A platform virtuális gépeken futó Linux és Itron rendszereken alapul, míg a hardver erőforrásait legalacsonyabb szinten a „Hypervisor OS” kezeli. Ha a gyártás előkészítése megfelelően halad, mindkét szett 2006 áprilisától válik elérhetővé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés