Felturbózott 802.11n eszközök

Korábban az IEEE 802.11g specifikációt követő Wi-Fi eszközök körében jelentek meg olyan megoldások, melyek jóvoltából a szabványban meghatározott 54 Mbps sebességnél gyorsabb, 108 vagy 125 Mbps sebességre voltak képesek bizonyos chipsetek – igaz, csak egymás között. Megismétlődhet a történet a 802.11n szabvánnyal (illetve egyelőre annak aktuális tervezetével) kompatibilis vezérlőknél is, a Marvell máris bejelentette felturbózott lapkáját.

A TopDog 11n-450 nevű chip a szabványokban lefektetett módon kommunikál bármilyen 802.11a, b, g és n eszközzel, utóbbi esetben legfeljebb 300 Mbps átviteli tempót ér el. Egy másik azonos vezérlővel felszerelt eszközzel azonban a maximális sávszélesség 450 Mbps-ra növekedhet. Ennek oka, hogy a Marvell implementált egy, a 802.11n szabvány opcionális részét képező kódolási technikát (Space-Time Block Coding, STBC), valamint fejlett MIMO eljárást alkalmaz: három független adója és három vevője van. A megoldás a sebességen túl a lefedettségre is jótékony hatással van.

Az új TopDog lapka 90 nm-es csíkszélességgel készül, így gyártója szerint moderált fogyasztással és kedvező árral lehet számolni. A vezérlőnek jelenleg a mintáit szállítják a partnerek részére, nagy mennyiségben csak a következő negyedévben jelenik meg a piacon.

Előzmények

Hirdetés