Feltűnt a PCI Express 4.0 pár 400-as sorozatú Gigabyte alaplapban

Ez még nem jelent semmi biztosat, de kísérletezik a cég az érkező Ryzenek új képességének kihasználhatóságával.

Már eléggé közel van a Computex, ahol az AMD bemutatja a Matisse kódnevű, új generációs Ryzeneket, amelyekhez szintén új, X570-es vezérlőhidat terveznek. Ez a platform a PCI Express 4.0-ról fog szólni, de érdekes fejlemény, hogy a Gigabyte pár 400-as sorozatú alaplaphoz kiadott új BIOS-ban is engedélyezte ezt a módot. Az egyik az X470 Aorus Gaming 7 WIFI, míg a másik a B450 I Aorus Pro WIFI. Persze több terméket érinthet még a változás, de ezekről tudjuk biztosan, hogy megjelent bennük ez az új mód.

A dolog egyébként lehetséges, ugyanis maga a PCI Express 4.0-s vezérlő a processzoron belül található, tehát innentől kezdve már csak a fizikai kivezetéseken múlik a kompatibilitás. Az AMD pedig még a CES-en elmondta, hogy hivatalosan ugyan az X570-es vezérlőhídra tervezett alaplapok kapnak PCI Express 4.0-s támogatást, de ha az alaplapgyártók a régebbi 300-as és 400-as modelljeiket is validálják, és működik bennük az új interfész, akkor nem gördítenek akadályt a megfelelő BIOS-ok kiadása elé. Utóbbi megfelelő működéséért viszont teljes mértékben az alaplapgyártókat terheli a felelősség, mivel a korábban kiadott rendszereket nem erre tervezték.

A fentiek mellett van realitása annak, hogy a PCI Express 3.0-hoz tervezett alaplapok, az új processzorokkal átmehetnek a PCI Express 4.0-hoz szükséges minősítési teszteken, amelyeket a PCI-SIG már biztosított az érintetteknek, vagyis a munka javában zajlik. Ez viszont termékről-termékre változni fog, sőt, még az is előfordulhat, hogy egy adott modell bizonyos verziója jó, míg egy másik nem az.

Valószínű egyébként, hogy a PCI Express 4.0-t régebbi alaplapokhoz biztosító BIOS-okat a gyártók nem verik majd túl nagy dobra. Egyrészt marketing szempontból az a jó, ha ezt az X570-es vezérlőkkel reklámozzák, másrészt a PCI Express 4.0-s hardverkínálat eléggé szegényes, nagyjából az AMD tud adni a tesztekre Radeon VGA-kat, de nem igazán határozható meg, hogy a később érkező, konkurens gyártók VGA-jával mi lesz. A PCI Express ugyan szabvány, de kompatibilitási problémákat láthattunk már korábban is, és ez az X570-nél, hivatalos támogatással a háta mögött elég jól kezelhető, de egy 300-as és 400-as sorozatú alaplapnál már lehetnek belőle problémák.

Összességében ugyanakkor az egyes, aktuális alaplapokra történő engedélyezés még mindig több, mint amire a piac számíthatott, legrosszabb esetben a felhasználók nem kapcsolják be a PCI Express 4.0-s módot, és az érintett termékek "csak" annyit fognak tudni, ami a dobozukra van írva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés