Ez lenne a második generációs Ryzen Threadripper csúcsmodellje?

A HKEPC szerint igen gyors lesz, tuningolható is, továbbá a 2990X jelzést kapja meg.

A HKEPC információi szerint Ryzen Threadripper 2990X jelzéssel érkezik az AMD 32-magos asztali csúcsprocesszora, amit a vállalat az idei Computexen leplezett le.

AMD Ryzen Threadripper 2990X a CPU-Z-ben
AMD Ryzen Threadripper 2990X a CPU-Z-ben (forrás: HKEPC)

A kiadott képek alapján 3 GHz lesz az alapórajel, a garantált, összes magra vonatkozó turbó pedig 3,4 GHz-ig emelkedik, de ezek az adatok már ismertek. Az már viszont új adat, hogy az úgynevezett Precision Boost turbó már 4 GHz-ig emelkedhet, és erre az XFR2 még 200 MHz-et dobhat, vagyis az elméletben elérhető maximális órajel 4,2 GHz.

A 64 szál a Windowson belül
A 64 szál a Windowson belül (forrás: HKEPC) [+]

Az új processzor az X399-es alaplapokkal lesz kompatibilis, a TDP keret pedig 250 watt. Ha az alaplap tápellátása, illetve a hűtő engedi, akkor egy kis tuning is beleférhet. A HKEPC adatai szerint egy Corsair H150i Pro vízhűtőt bevetve 4,12 GHz-ig sikerült jutni 1,38 V-os üzemfeszültség mellett, és így volt a leggyorsabb a rendszer a Cinebench 15R tesztprogramban, az elért 6399 pontos eredményével.

Cinebench R15-ben mért teljesítmény
Cinebench R15-ben mért teljesítmény (forrás: HKEPC) [+]

Érdekesség, hogy a képen van 4,2 GHz-en mért eredmény is, ami pont a leglassabb. Ez azonban normális, az oka pedig AMD feszültségskálázási rendszere. A Ryzen esetében nem pont a maximális stabil órajel a legjobb, hanem az órajel és az üzemfeszültség ideális kombinációja, ugyanis a lapka a tuning mellett is paraméterezi magát, és az XFR2, vagyis lényegében a felhasználó által nem kontrollált automatikus tuning akár ilyenkor is életbe léphet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés