Hirdetés

Előkerült az Intel dedikált GPU-val operáló processzora

A friss adatok szerint a Kaby Lake-G platform lesz az AMD Radeon GPU-val ellátott MCM konstrukció.

Hirdetés

Az Intel és az AMD egy fejlesztésre vonatkozó összeborulásáról már régóta lehet hallani, és folyamatosan tűnnek fel azok az adatok, amelyek ezt apránként ugyan, de megerősítik. Egy korábbi hírben az eredeti konstrukciót már leírtuk, és most a BenchLife megszerzett egy dokumentumot, amely egy dedikált GPU-val operáló, Intel processzorra épülő platformról szól, név szerint a Kaby Lake-G fejlesztésről.


(forrás: BenchLife) [+]

A friss adatok alapján kétféle processzor épülhet majd a fejlesztésre. Mindkettőben négy darab processzormag, illetve egy GT2-es kategóriába sorolt IGP található, viszont az egyik 65, míg a másik 100 wattos TDP kerettel rendelkezik. Ezek a mobil igényeket figyelembe véve első olvasásra soknak tűnhetnek, de valójában nem azok, mivel a TDP keret a processzorra, az IGP-re és a dedikált GPU-ra együttesen vonatkozik, és egy mai notebookon belül sincs a három komponensnek az összesített fogyasztása az említett értékek alatt, főleg úgy, ha kiemeljük, hogy a processzorrész itt négymagos.


(forrás: BenchLife) [+]

A platform diagramjáról sok dolog leolvasható. Egyrészt látható, hogy három kijelző köthető a CPU IGP-jére, míg öt kijelző a dedikált GPU-ra, valamint az eDP-n keresztül a megjelenítő ráköthető akármelyik grafikus vezérlőre. Utóbbi azért fontos, mert a megrendelő eldöntheti, hogy le akarja-e tiltani az IGP-t vagy sem. Amennyiben igen, akkor a dedikált GPU-ra kell kötni a kijelzőt az eDP interfészen keresztül, és az IGP szimplán kikapcsolható, míg fordított esetben megoldható egy szimpla szoftveres átkapcsolás is, amikor a dedikált GPU csak a teljesítményigényes alkalmazások során aktív, míg máskor az IGP kisebb fogyasztással biztosítja a munkát. Más szempontból a Kaby Lake-G egy átlagos Kaby Lake platformnak tűnik, ami érthető, hiszen az Intel nem fejlesztett saját lapkát a konstrukcióhoz, hanem az egyik Kaby Lake dizájnt használja fel.

A foglalat méretéből is lehet számolgatni, mivel a Kaby Lake-G 58,5 x 31 mm-es BGA tokozást használ. Az alapterület tekintetében ez nem csak mobil, hanem még asztali szinten is óriásinak számít, de nyilván sok lapka is lesz rajta. Valószínűleg a Kaby Lake processzor mellé az egyik oldalra felkerül a vezérlőhíd, míg a másik oldalra a dedikált GPU. Valószínűleg utóbbi EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge) kapcsolattal kerül rá a tokozásra, ami relatíve költséghatékonynak mondható, ha figyelembe vesszük az alternatív implementációs módokat.

Több média is megemlíti a HBM2-t, mint a dedikált GPU mellé rakható fedélzeti memóriát. Erről a BenchLife beszámolója sehol sem ír, és máshonnan sem lehet hallani hasonlóról. Nyilván pusztán az elméletre építve nem lehetetlen ilyen rendszert építeni, de ezt úgy kellene megoldani, hogy a tokozásra az EMIB-bel kerülne egy interposer, és azon lenne rajta a GPU, valamint 2 vagy 4 GB-nyi HBM2 memória. Az ilyen dizájnok hátránya, hogy hihetetlenül bonyolult és drága lenne a gyártás, hiszen eleve háromchipes MCM konstrukcióról beszélünk, amiből az egyik chip alatt még interposer is van. Nagyobb a valószínűsége, hogy a dedikált GPU a rendszermemóriából lecsípve kap magának fedélzeti tárat.

Az Intelnek a koncepciója egyébként nem rossz. Azt tudni kell, hogy a dedikált GPU-val eladott notebookok többsége nem tartalmaz valami erős grafikus hardvert, emiatt voltak annyira félelmetesek az AMD-nek és az NVIDIA-nak az Intel nagyon felhizlalt IGP-kkel piacra termékcsaládjai. A vállalat azonban nem tudta kamatoztatni a beépített hardvert, a szoftveres támogatásért felelős részleget már az első ilyen termék bemutatásánál elkezdték leépíteni, így az AMD és az NVIDIA számára könnyű célponttá váltak ezek a modellek.

A probléma az Intel számára igazából egyszerűen behatárolható volt. Egy mai grafikus meghajtó az operációs rendszerek bonyolultságával vetekszik, ráadásul rendkívül gyorsan kell megoldani a frissítéseket is, vagyis az egész fejlesztés költséges, és sok humánerőforrást igényel. Ez az Intel szemszögéből vállalhatatlannak bizonyult, és inkább vásárolnak egy kész rendszert, csak ne kelljen a szoftveres oldallal a kelleténél komolyabban foglalkozni. Ez a dedikált GPU-k tekintetében azért lehet veszélyes, mert az Intel komoly reklámtámogatásban részesíti a partnereit, és emiatt a notebookgyártók inkább fogják a Kaby Lake-G platformot választani, mint egy alternatív platformot valamilyen dedikált GPU-val. Ez nem csak helytakarékos dizájnt fog eredményezni, ami nagyobb akkumulátort tesz mondjuk lehetővé, hanem a reklámokra vonatkozó visszatérítések miatt még jóval olcsóbban is kijönnek vele.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés