Hónapok óta szenvednek a felhasználók az Intel Puma 6 chipsetes kábelmodemekkel

A beígért firmware-ek sem javítottak az eredeti helyzeten, így bíróságra megy az ügy.

Egyre nagyobb az elégedetlenség az Intel Puma 6-os chipkészlettel szerelt kábelmodemek felhasználóinál, ugyanis tulajdonképpen az egyes termékek megjelenése óta küzdenek a túlzottan magas késleltetéssel, így a valós idejű webes folyamatok minősége az érintett kábelmodemekkel kifejezetten rossz. A felhasználók szerint gyakorlatilag képtelenség online játékokat futtatni, illetve a multimédiás webes szolgáltatások lejátszása is gyenge minőségű.

A probléma tulajdonképpen a 2015-ös esztendő eleje óta ismert, és gyakorlatilag a javítást minden érintett csak ígéri, de hiába jönnek az új firmware-ek, a gondok nem szűnnek meg. A problémát az eddigi vizsgálatok alapján a beépített Atom processzormag nem éppen elegendő teljesítménye, illetve a szoftveres háttér elhanyagolásának kombinációja okozza. Előbbi nyilvánvalóan egy hardveres tényező, de ez még nem lenne gond, viszont a szoftveres oldalon azzá teszi a csomagok kezelése, ugyanis túl sok feladat hárul a processzorra. A Puma 6-os chipkészlettel szerelt kábelmodemek úgy vannak konfigurálva, hogy nagyjából két és fél másodpercenként fut egy magas prioritású karbantartófolyamat. Ez minden aktuális feladattól elveszi az erőforrást, és a késleltetést akár 200 ezredmásodperc fölé emeli. Amint ez befejeződött minden helyreáll, de két és fél másodperc múlva kezdődik elölről, és ez tart a végtelenségig. A konfigurálás rossz hatásfoka miatt a csomagok 6%-a eldobásra is kerül.

A dühös felhasználók többségének Arris SB6190-es kábelmodemje van, de az Intel Puma 6-os chipkészlete igen elterjedt, többek között a Cisco, a Hitron, a Linksys, a Compal és több más cég is épít rá terméket, amelyekkel kapcsolatban nem egyről kiderült, hogy lényegében ugyanezzel a gonddal küszködnek. A hibával kapcsolatban régebben végzett is valaki egy kísérletet, amelyben az érintett Arris SB6190 került összehasonlításra egy Broadcom BCM3383 chipkészlettel szerelt, szintén DOCSIS 3.0-s Arris SB6183-mal, és az alábbi két képből látható, hogy a Intel Puma 6-os chipkészlete milyen súlyos problémákkal küszködik.

A Broadcom BCM3383 és az Intel Puma 6 összevetése A Broadcom BCM3383 és az Intel Puma 6 összevetése
A Broadcom BCM3383 és az Intel Puma 6 összevetése (forrás: The Register) [+]

A felhasználók türelme a friss firmware-ek alkalmazása után gyakorlatilag mostanra fogyott el, így az egyik érintett Kaliforniában be is perelte az Arrist, miszerint a cég nem tartotta be a reklámokban hangoztatott ígéreteit. Az Arris szerint a gondot az Intel Puma 6 jelenti, és talán emiatt az újabb kábelmodemeknél átváltottak a Broadcom megoldásaira az eredetileg tervezett Puma 7 helyett. Utóbbi egyébként jónak tűnik, tehát efféle hibával csak a Puma 6-nál lehet találkozni, de ott annyira, hogy úgy néz ki ez a gond kiműthetetlen a termékekből. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az érintettek esetleg Intelt, vagy más Puma 6-os chipkészlettel szerelt kábelmodemet gyártó céget is beperelnek-e, egyelőre csak az Arris van terítéken.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés