Elérhető lehet az AMD64 emulálása az ARM-on?

A Neowin információi szerint készül a szükséges szoftveres alap a Windows 10-be, de erre 2021-ig várni kell.

A Microsoft még 2016-ban ismerte el hivatalosan, hogy az ARM processzorokra tervezett Windows 10-et felkészítik az x86-os programok futtatására, vagyis lényegében egyfajta emuláción keresztül biztosított a számos Win32-es program elindításának lehetősége. Ez ma már nem újdonság, tesztelhető is a már kiadott Windows on ARM (WoA) eszközökön. Maga a funkció működik, bár a teljesítmény lehetne jobb is, viszont ez a hardveren is múlik.

Ami hiányzik, az az AMD64 emulációja, vagyis az ARM-os eszközök nem tudnak mit kezdeni az előbb említett utasításarchitektúrára lefordított, 64 bites programokkal. Bár a Microsoft sose mondta, hogy ez nem lehetséges, a szükséges technikai hátteret még nem biztosították, de a Neowin információi szerint ez már javában készül. Az említett média úgy tudja, hogy a funkció a Windows 10 21H1 kódnevű kiadásában érkezik, vagyis 2021-ig várni kell rá, de az insider tagok valószínűleg már jövőre hozzáférhetnek.

A Microsoft az információkat nem kommentálta, ugyanakkor a lépés logikus, hiszen Windows on ARM eszközöket ez választja el attól, hogy a modernebb, 64 bites PC-s alkalmazásokat futtatni tudják, persze emulálva. Erre pedig szükség lenne, ha a redmondi óriáscég valós lehetőségnek tekinti az ARM-os lapkákat, elvégre a hardver dinamikusan fejlődik, akár egy reális teljesítményszint is kihozható lehet a jövőben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés