Új szerverprocesszort tervez magának az Amazon

A készülő fejlesztés 32 darab Neoverse N1 magot fog használni.

Az ARM a szerverpiacon eddig messze nem hozta azt, amit a cég maga elé kitűzött, de azért voltak apróbb sikerek, és ezek közé sorolható az is, hogy az Amazon elkezdett saját szerverprocesszort tervezni. Az első ilyen fejlesztés a Graviton névre hallgatott, és 16 darab Cortex-A72-t tartalmazott. A teljesítménye nem volt kiemelkedő, de a fogyasztását sikerült igen alacsonyan tartani, így a teljesítmény kibérlése sem volt drága. Emiatt reális alternatíva volt a rendszer az alacsony teljesítményszintet igénylő feladatokhoz, vagyis semmiképpen sem lehetett azt mondani, hogy hasztalan volt elérhetővé tenni az Amazon Web Services platformon.

A Reuters információi szerint a vállalat most készül a második generációs fejlesztésével, amely már az ARM Neoverse termékcsaládjára épít, ezen belül is a Neoverse N1 magra, amelyből 32 darabot fog bevetni. Mindemellett valamilyen, egyelőre meg nem nevezett fabric technológiát is használ, amelyen keresztül különböző gyorsítók is hozzákapcsolhatók.

Az Amazon valószínűleg ezzel a második nekifutással szeretne valami maradandót alkotni, mivel az első lépcsővel letesztelték az ARM-os vonalat, gyakorlatilag kialakították a szükséges szoftverkörnyezetet, és most a teljesítmény, illetve a hatékonyság növelése lehet a cél. Azt egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy ebből mit lehet összehozni, de megfelelő fogyasztás mellett jól lehet árazni, és ez ismét vonzó lehet az Amazon Web Services platformon belül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés