Egyelőre nem lesz telepíthető a Windows 10 az ARM-os Macekre

Se a Boot Camp, se a virtuális gépen keresztüli módszer nem megoldás, és a jövő sem biztató.

A hét elején számoltunk be arról, hogy az Apple a Mac gépek esetében is rálép a sokat pletykált ARM-os ösvényre, így a későbbiekben érkező rendszerek egy részében saját fejlesztésű, ARM magokat használó SoC fog dolgozni.

A vállalat alapvetően igyekezett kiemelni, hogy ebből nem lesz hátrány, hiszen jön az Universal 2 bináris formátum, ami lehetővé teszi az ARM-on is a natív programfuttatást, de tartaléknak ott lesz a Rosetta 2 nevű dinamikus bináris fordítási réteg. Mára kiderült azonban, hogy lesznek azért limitációk, például akkor, ha valaki Windows operációs rendszert akar használni az ARM-os Mac gépeken.

Az Apple eddig a Boot Camp segítségével biztosította a Windows 10 opcionális telepíthetőségét a Macekre. Ez nem volt egy bonyolult folyamat, ráadásul hivatalosan is elfogadott megoldásnak számított. Persze a terméktámogatás szintjén az Apple csak a macOS erejéig dolgozott, viszont a hardverből eredő problémákat így is javították a garancia ideje alatt.

Az ARM beköszöntével azonban lesz majd egy kis probléma a Windows 10 telepítése kapcsán. Bár a Microsoft kínál ARM-ra tervezett verziót az operációs rendszeréből, ezt viszont csak az OEM partnerek licencelhetik, vagyis különálló formában, a végfelhasználók számára nem érhető el. Ergo nincs mit telepíteni az ARM-os Macekre.

Alternatív lehetőség lehetne Windows 10-et telepíteni egy virtuális gépre, de a Rosetta 2 nem támogatja azokat az alkalmazásokat, amelyek virtualizált AMD64-es környezetet teremtenek. Ilyen formában az ARM-os Macek esetében egy virtuális gépre sem lehet majd Windows 10-et telepíteni.

Az Apple egyébként a bemutatón prezentált egy Parallels Desktopon futó Linux disztribúciót, de Windowsról szó sem eset, talán nem véletlenül. A legnagyobb problémát, még nem is licencek jelentik, hiszen a Microsoft tulajdonképpen dönthet úgy, hogy végfelhasználói szinten is elérhetővé teszi az ARM-ra írt Windows 10-et. Ez a rendszer effektíve kész van, működik számos ultramobil gépen, tehát technikai értelemben a helyzet nem reménytelen. A gondot sokkal inkább az jelenti, hogy az Apple-nek meg kellene írnia az adott Macben található komponensek eszközillesztőit Windowsra, méghozzá ARM utasításarchitektúrához. A vállalat helyzete az aktuális Boot Camp megoldással igen kellemes, mert egyszerűen a szóban forgó gép komponensgyártóihoz irányítja az ügyfeleket. Ez nem baj, gyakorlatilag minden partnerük kínál Windows 10-re valamilyen meghajtót. Ezekből azonban ARM-os verziók nem igazán léteznek, mivel a Microsoft ökoszisztémájához nem szükségesek. Vagyis az ARM-os Maceken a Windows 10 futtatása még akkor is rendkívül sok nehézségbe fog ütközni, ha a Microsoft esetleg egyszer úgy döntene, hogy módosítanak az aktuális licencelési politikájukon.

A fentiek miatt az Apple által biztosított ARM-os kalandba érdemes majd úgy belevágni, hogy Windows 10 opcionálisan sem lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés