Hirdetés

24 colos 4K felbontású monitoron dolgozik a Dell

Nagy a felhajtás a 4K felbontás, azaz az UHD körül, hiszen látszólag sokan profitálni akarnak majd belőle, főleg tévé fronton. Úgy tűnik, hogy az olyan többé-kevésbé sikeres kitérők után, mint az okostévé és 3D, a gyártók visszatérnek ahhoz, ami már korábban is bevált: játék a felbontással, a képátlóval és az egyéb paraméterekkel. Legalábbis a monitorok esetében mindenképp ennek a taktikának a körvonalai látszódnak kirajzolódni, hiszen míg az első ilyen kijelzők 31,5 colos képátlóval érkeztek, addig a Dell már kilátásba helyezte 28 és 24 colos 4K felbontású modellek érkezését is, és biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan a többi gyártó is rálép erre az ösvényre.

Hirdetés

Szükség is van az újabb modellekre, hiszen a tévék képátlójával vetekedő IGZO kijelzős monstrumok (mint például a Dell UltrasSharp UP3214Q vagy az ASUS PQ321Q) 3500 dolláros ára semmiképp sem nevezhető megfizethetőnek. Viszont Dell újonnan belebegtetett 28 colos P2815Q és 24 colos UP2414Q kijelzői a források szerint ennél jóval alacsonyabb árcédulát kapnak majd – 1000 és 1400 dollár körüli árakról pletykálnak. Hogy az árcsökkenés pontosan minek köszönhető majd, arról pontos technikai paraméterek híján egyelőre csak találgatni lehet, hiszen önmagában a méretcsökkenés nem indokolna ekkora árkülönbözetet. Egyesek szerint az IGZO panelt felváltja az IPS, aminek előállítása lehet olcsóbb ugyan, de egyelőre nincs arról információ, hogy az LG készített volna 4K-s panelt ekkora méretben – 31,5 colosról tettek már említést korábban – mindenesetre nem elképzelhetetlen.

Amit biztosan tudni lehet a Dell oldalán megjelent részleges specifikációk alapján, hogy a pivot kivételével minden irányban állítható 24 colos UP2414Q-ba kerülő panel felbontása 3840x2160 pixel és 178/178 fokos betekintési szögeket kínál. Ez utóbbi egyébként utalhat az IPS panelre, hiszen az Sharp-féle "IGZO" panelek hivatalos kommunikációja csak 176/176 fokot említ, az IPS jellemzően pedig 178/178 fokos. Továbbá a panel 1,07 milliárd szín megjelenítésére képes (lefedi az sRGB színtér 100%-át és az Adobe RGB 99%-át) és gyárilag kalibrálva DeltaE<2 színhelyességgel érkezik. A csatlakozókkal kapcsolatban nincsenek pontos információk, csupán annyit említenek, hogy az USB 3.0-s elosztón és a DisplayPort, mini DisplayPort és HDMI bemenetek lesznek, így az nem derül ki, hogy a 30 hertznél nagyobb képfrissítést milyen úton kívánják elérni – multi-streammel DisplayPort 1.2a-n vagy HDMI 2.0-val?

Az újdonságok megjelenése valószínűleg már csak a jövő év elején várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés