Asus blog: a 4K felbontású PQ321Q monitor tesztelőzetese

Kijelzőfronton lassan a csapból is a nagy pixelsűrűség, no és a 4K, azaz az UHD felbontás folyik, mely utóbbi főleg a tévéket és asztali kijelzőket (monitorokat) érinti elsődlegesen. Utóbbira több gyártó is rágyúrt, köztük az ASUS is, mely már tavasszal bejelentette, hogy gőzerővel dolgoznak az ügyön, mely szép lassan a nyár végére, ősz elejére testet is öltött a PQ231Q formájában.


[+]

A blog olvasóit nem akarjuk újból a technikai paraméterekkel traktálni, hiszen ezeket már nem egyszer összefoglaltuk, de a blog keretin belül mégis érintőre kell vennünk a témát, hiszen a kész termék esetében apró változással kell számolnunk, ami a csatlakozók számát és típusát érinti. Az eredeti tervek szerint a 31,5 colos PQ321Q-t két HDMI 1.4 és egy DisplayPort 1.2 bemeneten etethettük volna, ám ez csak az amerikai modellekre igaz. Európába, így hazánkba is egyetlen szál, multi-streamre képes DisplayPort 1.2 porttal kell beérnünk. Ezt a lépést tulajdonképpen kicsit nehéz hova tenni elsőre, de tulajdonképpen érthető a döntés, hiszen 3840x2160 felbontás mellett 60 Hz-es frissítést hivatalosan csak a DisplayPort 1.2 HBR2 képes egy kábelen keresztül megjeleníteni, azt is csak multi-stream támogatással. Ezzel szemben a HDMI 1.4-en keresztül legfeljebb 30 H-et érhetünk el, ami szemmel láthatóan akadozó mozgású kurzort és nagyobb bemeneti késleltetést eredményez. A megoldást majd a HDMI 2.0-s szabvány jelenti, ami egyelőre ritka, mint a fehér holló. Szóba jöhetne a dupla HDMI 1.4 használata (ha már úgyis kettő van belőle), mint a például a DVI és a régebbi szabványú DisplayPort esetében, ez azonban erősen elméleti opció és csak nagyon kevés VGA ad rá lehetőséget, de akkor sem biztos, hogy a minőség tökéletes lesz – ezt azonban nem tudtuk kipróbálni. Összegezve a lényeg: az ASUS kijelzőjét csak olyan VGA-val tudjuk majd tudásához méltóan meghajtani, amin van DisplayPort 1.2 HBR2 kimenet.


[+]

Be kell érnünk tehát egyetlen DisplayPort bemenettel, valamint két 3,5 milliméteres jack ki- és bemenettel a hang számára. Emellett kapunk még egy jack aljzatot, melyhez a dobozban egy RS-232 átalakítót mellékelnek, és a repertoár része egy ledugózott USB, melyről nem szól a kézikönyv sem, de ez tulajdonképpen szervizcélokat szolgál a későbbiekben, például firmware-t frissíthetünk. Erre szükség is lehet majd a jövőben, hiszen a VESA-nál még szabványosítás alatt van az említett multi-stream automatikus konfigurálása (amit a grafikus drivernek is támogatnia kell), így később a szabványnak megfelelő szoftvert kaphat a kijelző, amivel megszűnhet az egyelőre nem magától értetődő konfigurálási procedúra. Erről azonban majd a tesztben írunk részletesebben, és nem lőnénk le előre minden érdekes információt, ugyanis a 4K kijelző tesztelése több szempontból nagyon tanulságosnak ígérkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények