Csökkenő RAM árak - végre itthon is

Hirdetés

Az egész április az árcsökkentés jegyében zajlott eddig, de igazából a folyamat már március közepén elkezdődött. Ami pedig számunkra a legfontosabb, hogy már az itthoni boltokban is olcsóbban lehet hozzájutni a RAM-okhoz. Ennek pedig (valószínűleg) az összes PC-s örül.

Az árak süllyedésének több oka is van. A legfontosabb az, hogy a gyártóknak végre sikerült gazdaságosan termelni, vagyis az árak elérték a gyártási költségeket, mára pedig meg is haladták azokat. A legtöbb cég (pl. az Infineon és a Samsung) újabb gyártósorokat indított be, növelték a termelést, ezáltal a bevételük is emelkedett, valamint a nagyobb piacon lévő RAM mennyiség miatt az árak is csökkentek.

Aztán fontos tényező az ipari megrendelések növekedése is. Ezalatt főleg a videokártya piacot érthetjük, a GeForce4 igazán nagy melót ad a DDR gyártók számára is, jelenleg nagy generációváltás van a kártyák esetében, így az igény is nagy a DDR modulokra.

Mivel már van elég kapacitás, így ez a megnövekedett kereslet nem emelte az árakat, csupán extra bevételt juttatott a RAM gyártóknak, mely jótékonyan érintette/érinti anyagi helyzetüket (több cég például hosszú évek óta idén nyereséges először). A tőzsde pedig pozitívan fogadta a fejleményeket, újra elnyerték a befektetők kegyeit.

Kezdenek megtérülni azok a kiadások, melyek segítségével új gyártási technológiákat állítottak munkába. Erre például szükség volt a DDR333 és DDR400 modulok előállítására, mely persze szintén növelte az érdeklődést. Azonban van más hatása is: a kifinomultabb gyártóberendezéseknek köszönhetően nagyobb hatékonysággal, kisebb hibaszázalékkal és gazdaságosabban állíthatnak elő RAM-ot, ami szintén jótékonyan érinti a cégek pénztárcáját.

Tehát jelenleg ott tartunk, hogy egy hónap alatt a 128 MBites, 133 MHz-es SD RAM 4.03 dollárról 3.35-re esett, a 256 MBites modul pedig 8.32-ről 7.97 dollárra süllyedt. A tendencia a DDR részlegre is érvényes, az irányadó 128 MBites, 266 MHz-es RAM ára 4.12$ volt, míg ma csak 3.40$ az ára. A 256 MBites változat előző havi ára 8.16$ volt, ma pedig 7.52 dollárt kérnek érte. Kellemesen egyenletes a csökkenés.

Ami pedig minket illet, örülhetünk. Végre esnek a RAM árak, olcsóbban jutunk hozzá a memóriához. Persze azt még senki sem tudhatja, hogy meddig tart ez a kedvező állapot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés