Csökkenő RAM árak!

Hirdetés

Tavaly november óta kisebb megingásokkal, de folyamatosan emelkedtek a RAM árak, ám most ismét zuhanni kezdtek, méghozzá nem is akárhogyan!

A leggyakrabban alapnak vett modul, a 128 MBit-es, 133 MHz-es SD RAM ára március elején 4.04$ volt, ma pedig 3.53$. Ez nem lenne túl nagy változás 22 nap alatt, ám az esés 3 nap alatt következett be! Ami nagyjából 11%-nak felel meg.

A 256 MBit-es SD RAM ára jelenleg 8.10$, ami 20 centtel kevesebb, mint a hónap elején. Ez nem sok, de jelzi, hogy csökkenés történt az egész piacon. Bár ez azzal is indokolható, hogy a 128 megabites SD RAM-ra már kisebb az igény, és a 256 MBit a legnépszerűbb, vagyis a kevésbé szükséges típus olcsóbb, a nagy mértékben igényelt 256 MBit-es modul pedig nem vesztett túl sokat az árából.

A DDR piacon hasonló a helyzet. A 128 MBit-es DDR266 modul 3.90$, míg a hónap elején 4.26 $-t kértek érte. A 256 megás típus esetében ugyanez az állapot, 8.26-ról 7.91 dollárra esett az ára.

Az okok bonyolultak. A gyártók folyamatosan emelik az árakat. Ennek ellenére esnek a világpiaci árfolyamok. Valószínűelg az áll a háttérben, hogy a legnagyobb cégek közül többen is (pl. az Infineon) újra teljes kapacitáson dolgozik, melyet még a tavalyi válság idején állítottak le. Ez memóriadömpinget eredményez.

Valamint a szakértők konszolidációról is beszélnek. A folyamatos emelkedés kicsit visszavetette a RAM iránti keresletet, és most muszáj egy kicsit engedni, ezáltal növekedhet az igény. Aztán majd szépen lassan ismét kúsznak felfelé az árak. De az majd egy másik hír anyaga lesz. :)

Azóta történt

Hirdetés