Mélyponton a RAM árak

Egy hónapja írtunk arról, hogy az év végén bekövetkezett drágulás után árcsökkenés következett be, mely most is tart. Akkor még mi sem gondolhattuk, hogy ennyire mélyen lesznek az árak, ugyanis 2002-ben nem volt eddig ilyen olcsó a RAM a világpiacon.

Az már biztos, hogy az SD RAM-nak nincs túl hosszú jövője, a DDR abszolút kiszorítja minden piacról, ezért az ára emelkedésnek indult, de a trendet követve ez is olcsóbb lett, persze még mindig drágább a DDR-nél. Hogy pontosan láthassuk a változásokat, íme a konkrét adatok:

A 128 MBites, 133 MHz-es SD RAM év elején 2.50$ volt, az idei legmagasabb ára 4.38$ volt, míg most 2.28 dollárt kérnek el a chipért. A 256 MBites SD ára is erősen lecsökkent. Januárban még 4.61$ volt, márciusban 13.40 dollárnál tetőzött az ára, míg tegnap csupán 8.26$ volt az értéke. Ez az év eleji árhoz képest magasabb, de figyelembe kell venni, hogy az SD kezd kifutni, egyre kisebb az igény rá.

A DDR piacon is nagyon alacsonyak az árak. Az év elején a 128 MBites, 266 MHz-es chip ára 3.50$ volt, az idei legmagasabb érték 4.30 dollárt jelentett, míg a tegnapi kereskedelmi napon 2.38$ volt az értéke. A 256 MBites chip januárban 7.20$ volt, 8.32-nél tetőzött, és tegnap 6.51$ volt a világpiaci ára, vagyis idén még nem volt ilyen olcsó.

Az okok szerteágazóak, de érdemes tudni, hogy egészségtelen folyamatról van szó. A 128 MBites chip előállítási költsége durván 3$, ha ennél olcsóbban adják a piacon, akkor valószínűleg veszteségesen üzemel a gyártó. Ezt a befektetők is érzik, menekül mindenki a tőzsdéről, aki eddig memóriagyártóba fektetett be. Nagy a bizonytalanság, a részvények ára erősen lecsökkent.

Tovább rontotta a helyzetet, hogy befuccsolt a Hynix-Micron tárgyalás, mely az egyesülést vette célul, és létrehozta volna a világ megnagyobb memóriagyártó monstrumát. A Hynix elnöke lemondott, a Micronnál is hullanak a fejek, a Samsung meg örül, mert megtarthatta vezető pozícióját. Mostantól a Hynix és a Micron ismét vetélytárs, és a jelek szerint árháború van kialakulóban, melyet a Samsung fog a legjobban elviselni.

A DDR RAM-okra óriási a kereslet most a piacon, a Gef4 és riválisai csúcsra járattatják a RAM gyártók műhelyeit, ezért a legnagyobb cégek (mint amilyen a Samsung) nagyon jól keresnek, az árak alacsonyan tartása mellett is könnyen tudnak nyereséget termelni, és közben lehetőségük nyílik ellehetetleníteni a gyengébb anyagi helyzettel rendelkező (pl. csődközeli Hynix) riválisokat.

Azt még nem tudni, hogy mi lesz a vége, annyi azonban biztos, hogy erősen emlékeztet a helyzet a tavalyi árversenyre, mikor szinte fillérekért lehetett RAM-ot kapni, ami persze nekünk, felhasználóknak kellemes, de a kisebb gyártók a csőd közelébe kerülhetnek. Várjuk a fejleményeket!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés