CES 2013: új processzorokkal készült az Intel

Az Intel az idei CES-en lényegében bejelentette a nagyon alacsony fogyasztású Ivy Bridge termékek első hullámát. A processzorok legfőbb ismertetőjele, hogy Y-ra végződik a típusjelzésük. Az 1600 MHz-es DDR3 szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő marad 128 bites, ugyanakkor nem kötelező mind a két 64 bites csatornát kivezetni. Az egycsatornás kiépítés a kisebb mobil termékek esetében lehet kedvező, mivel ehhez kisebb alaplap kell, így több hely marad az akkumulátornak. Márpedig ez fontos, mivel az Intel a processzorokat a nagyon pici hibrid gépekbe és nagyon vékony ultrabookokba szánja, de a gyártók tableteket is építhetnek rájuk.

Az Ivy Bridge lapka képességei már ismertek, így sok újdonságot nem lehet róla mondani. Éppen ezért érdemes rátérni az érkező processzorok paramétereire, amit az alábbi táblázat részletez:

Intel Ivy Bridge - ultramobil generáció
Típus Órajel/Turbo Boost órajel
Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás (TDP) HD Graphics 4000 órajel/Turbo Boost
Core i3-3229Y (2 mag) 1,4/- GHz van 3 MB 13 W 350/850 MHz
Core i5-3339Y (2 mag) 1,5/2 GHz van 3 MB 13 W 350/850 MHz
Core i5-3439Y (2 mag) 1,5/2,3 GHz van 3 MB 13 W 350/850 MHz
Core i7-3689Y (2 mag) 1,5/2,6 GHz van 4 MB 13 W 350/850 MHz
Pentium 2129Y (2 mag) 1,1/- GHz nincs 2 MB 10 W 350/850 MHz

A táblázatban szereplő termékek közül a Core i5-3439Y és a Core i7-3689Y támogatja a vPro és a VT-d technológiát is, ami a másik három megoldáson nem lesz elérhető. Fontos megjegyezni, hogy a 10 vagy 13 wattos TDP fogyasztással rendelkező lapkák esetében bevezetésre kerül egy új fogyasztási mutató is, ami az SDP (scenario design power). Az Intel a jövőben ezt a megjelölést használja majd, de meg kell jegyezni, hogy ennél az értéknél a ma elterjedt TDP paraméter jóval magasabb.

Az SDP és a TDP viszonya sajnos nem egyszerű. Valamilyen szinten egy új marketingeszközről van szó, mivel a 10/13 wattnál jobban hangzik a 7 watt, és a felhasználók jellemzően nem nézik, hogy a megadott fogyasztási osztály, milyen körülmények között lett mérve. A gyártók szempontjából mindenképpen a TDP-t kell figyelembe venni, mivel ez az érték egyfajta maximálishoz közeli terhelés mellett mért adat, vagyis nagyon nagy az esélye, hogy a felhasználó sosem fog futtatni olyan programot a processzoron, ami ezt a fogyasztási határt túllépi. A szóban forgó processzorok esetén a hűtőrendszert úgy kell megtervezni, hogy 10/13 wattnyi hőmennyiséget képes legyen elvezetni amellett, hogy a processzormagok hőmérsékletét 105°C alatt tartja. Az SDP egy extra adat a partnereknek, ami azt jelzi, hogy a processzor fogyasztása egy átlagos terhelés mellett lesz meghatározva, amihez jelen esetben 80°C-os magonkénti maximális hőmérséklet tartozik.

Az egész lényegében arra való, hogy a gyártók a ventilátor fordulatszámát jobban paraméterezhessék a terhelési szintekhez, így a 7 wattos SDP osztályhoz elviselhető zajszintet tervezzenek. Passzív hőelvezetéssel ezt a lapkát senki sem fogja megoldani, hiszen egyszerűen túl sok a 10/13 wattos hőtermelés – a vezérlőhíd extra fogyasztását nem számítva – egy nagyon vékony eszköz esetében. Rendkívül alacsony terhelés mellett talán megoldható a ventilátor lekapcsolása, de a hűtést a lehető legnagyobb igénybevételre is fel kell készíteni.

Az Intel Core i3-3229Y, i5-3339Y, i5-3439Y és i7-3689Y jelzésű termékek listaára ezer darabos rendelés esetén rendre 250, 250, 250 és 362 dollár lesz. A Pentium 2129Y esetében 150 dolláros listaárról beszélhetünk. Utóbbi terméknél fontos szempont, hogy az IGP rendkívül le lesz butítva, így a sorozat más tagjaihoz hasonlóan hiányozni fog a Quick Sync Video, az InTRU 3D, a Wireless Display, illetve a Clear Video HD szolgáltatás támogatása.


[+]

Az új Ivy Bridge mellett az Intel beszélt a Bay Trail platformról, de mivel az elmúlt hetekben rengeteg adat látott napvilágot, így az új generációs Atomról lényegi extra információ nem derült ki. Mindenesetre a legtöbb kiszivárgott adatot az Intel megerősítette, így jó esély van rá, hogy a többi információ is helytálló. Ami viszont érdekes, hogy az Intel a startot a kiszivárgott útitervhez képest előrehozta, így a termék az év végén fog megjelenni, ennél pontosabb adat azonban nincs.

Végül a Haswell APU-ról is szó volt, de erről szintén annyi dolog kiderült az IDF-en, hogy lényegében már csak a konkrét specifikációk nincsenek megerősítve. Erről viszont az Intel most sem számolt be, így meg kell várni az év közepén esedékes rajtot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés