Hirdetés

Számozást mellőzve jött a legújabb Microsoft Surface Pro

Az ötödik generációs masina az elődök által megkezdett utat járja, de azért vannak újítások szép számmal.

A redmondi vállalat bemutatta a legújabb Surface Pro tabletet, ami a sorban az 5-ös számot viselné, ha a cég nem épp most hagyott volna fel a számozással. Egy ideje már sejteni lehetett, hogy a Microsoft készül az új masinával, mivel az elődöt 2015 októberében mutatta be, így a frissítés már időszerű volt. Maga a frissítés szó az új modell esetében fenntartásokkal kezelendő, mert bár az alapnak használt 3:2 képarányú 12,3 hüvelykes PixelSense kijelzőt megtartották, de a gyártó több ponton is változtatott, állításuk szerint sok alkatrészt építettek be. Papíron tehát egy Surface Pro 4-gyel megegyező tömegű (766-786 gramm) és nem vékonyabb (8,45 helyett 8,5 milliméter) házba burkolt hardver kapunk, aminek az alapját az Intel Kaby Lake, vagy ha úgy tetszik hetedik generációs Core processzorok adják, hasonlóan az elődhöz Core m, i5 és i7 változatokban (konkrétan m3-7Y30, i5-7300U, i7-7660U).


[+]

Az érdekesség ezekkel kapcsolatosan, hogy a Core m és Core i5 változatokban nincs ventilátor, tehát passzív hűtéssel üzemelnek. Egyedül az i7-esbe került aktív hűtés, noha a TDP-je megegyezik az i5-ös modellével, tehát alapból nem volna indokolt, de az Iris Plus Graphics 640 állítólag sokkal jobban stresszeli a hűtés komponenseit, ezért maradtak a légkavarónál, de ezt is próbálták úgy megoldani, hogy a zajkibocsátás ne haladja meg a 18 dB-t, tehát viszonylag halknak mondható. Csavartak egy kicsit a kijelzőn is, noha a 2736x1825 képpontos felbontás nem változott, és a panel továbbra is a Samsung IGZO technológiás megoldása, ám most variáltak a színtérlefedettséggel: lehetőség adódik a 100% sRGB-nél nagyobb színtérre átkapcsolni, jelentsen ez bármit, a Microsoft ugyanis nem részletezte a P3-D65 néven emlegetett funkció és a PixelSense gyorsító működésének hátterét.

Hirdetés

Ha már kijelző, akkor megemlítendő, hogy az új Surface Prohoz új támaszték dukál, ami a korábbi 150 fok helyett 165 fokig engedi dönteni a gépet, melynek abból a szempontból is van némi jelentősége, hogy van Surface Dial támogatás, így pedig kényelmesebb a használat, de ugyanez igaz lehet a szimplán tollas használatra. A tollat egyébként továbbfejlesztették, 4096 nyomásszint megkülönböztetésére képes, valamint a késleltetést is jelentősen csökkentették, most állítólag 21 ms-ig sikerült leszorítaniuk ezt az értéket. Sajnos a toll már nem jár alapból a géphez (egyik felszereltséghez sem), hanem 60 dollárért kell külön megvásárolni. Billentyűzet terén a Signature Cover az újítás, ami továbbfejlesztett "gombmechanika" és poliuretánnal kezelt Alcantara bevonatot jelent, természetesen több színben.


[+]

Nem módosítottak az elérhető rendszermemórián, így az alapmodellbe továbbra is 4 GB, a csúcs i7-esbe pedig 16 GB LPDDR3 kerül, illetve az SSD-k tárkapacitás is 128 GB-ról indul és 1 TB-nál tetőzik – természetesen PCIe SSD-ről beszélünk. Ezenfelül a masina alapfelszereltségének részét képezi az AC-s Wi-Fi vezérlő, a Bluetooth 4.0, a Dolby Audio Premium minősítésű sztereó hangszórók, az elülső 5 és a hátsó 8 megapixeles webkamerák, a microSD slot, az USB 3.0-s port, valamint a mini DisplayPort. Sajnos USB Type-C továbbra sincs, amivel megint eléggé nagy ziccert hagyott ki a Microsoft, pedig könnyen kiválthatták volna az említett DisplayPort csatakozót, a dedikált töltőportot, és a Thunderbolt 3 csatlakozás is adott lenne. Zárásként viszont megemlítenénk az akkumulátoros üzemidőt, amit a korábbi 9 óráról 13,5 órára tornásztak fel.


[+]

Az új Microsoft Surface Pro már előrendelhető 799 dolláros kezdőáron (a jelenleg rendelhető csúcsmodell 2700 dollárba kerül), a szállítás pedig június 15-én, a Surface laptoppal párhuzamosan indul.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés