Hirdetés

64 bites processzormagot kapott az ARM Cortex-R sorozata

A Cortex-R82-t leginkább az új generációs SSD-k tudják majd hasznosítani.

Az ARM Cortex-R termékcsaládja a kevésbé ismert megoldások közé tartozik, de amúgy nagyon is fontos fejlesztésekről van szó, hiszen relatíve nagy teljesítmény kínálnak, miközben hibatűrő megoldásnak számítanak, azaz állandó rendelkezésre állásra vannak tervezve. Ezek a tulajdonságon ideális alternatívává teszik őket a mélyen beágyazott rendszerekbe.

A vállalat most leleplezte az új csúcsmodellnek számító Cortex-R82-es magot, amely elsődlegesen az új generációs SSD-kben lehet hasznos, hiszen lassan elérünk ahhoz a határhoz, amikor az említett termékekben 4 GB-nál több DRAM kap majd helyet gyorsítótárként, ennek megcímzésére pedig szükség van az ARMv8 utasításarchitektúrára, amely akár 1 TB-nyi DRAM-ot is képes kezelni, de ez inkább egy elvi maximum.


[+]

A Cortex-R82 ráadásul akár kétszer is gyorsabb lehet a Cortex-R8-nál, kapott mátrixszorzáshoz optimalizált utasításokat, így a gépi tanulás mellett akár 14-szer is gyorsabban dolgozhat, továbbá opcionálisan bevethető az ARM NEON utasításkészlet.

Nagyon érdekes, hogy az ARM a Cortex-R82-t ellátta MMU-val, azaz memóriamenedzsment egységgel, így a rendszer képessé vált komplexebb operációs rendszereket is futtatni. Ez azért furcsa változás, mert a Cortex-R sorozat tipikusan olyan területeket céloz, ahol erre nincs alapvető igény, de hozzá kell tenni, hogy az új mag képességei, illetve a teljesítménye is kezd olyan szintre felkúszni, ami túlmutat a tipikus felhasználási területeken, ráadásul a szóban forgó magból nyolc is befogható egymás mellett. Nem egy elvetendő koncepció tehát olyan lehetőségeket építeni az új fejlesztésbe, ami túlmutat az aktuális igényeket.

Az ARM Cortex-R82-t már licencelhetik az érdeklődők, várhatóan a nagy teljesítményű adattárolókban fog feltűnni elsőként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés