Furcsa belháború zajlik az ARM-on belül

A vállalat még júniusban elbocsátotta a kínai divízió vezetőjét, aki viszont nem hajlandó lelépni.

Az japán SoftBank által birtokolt ARM furcsa problémával néz szembe, miközben a cég szerkezeti működése a 2016-ben bejelentett felvásárlás óta keveset változott. A vállalat továbbra is az Egyesült Királyságon belül hagyja jóvá a globális piaci döntéseket, de persze a világszintű működés megköveteli a különálló divíziókat is. Az egyik ezek közül az ARM China, amely a kínai Szilícium-völgyként is emlegetett Sencsenben található. Ennek a feladata a kínai ügyfelekkel való együttműködés, illetve a megfelelő üzleti háttér biztosítsa.

Az ARM China olyan lényeges tényező az ARM-on belül, hogy külön elnök-vezérigazgatója is van Allen Wu személyében, illetve papíron már csak volt, mert a SoftBank a szakembert még júniusban menesztette összeférhetetlenségre hivatkozva. A Financial Times riportja szerint Allen Wu egy Alphatecture nevű, kínai befektetési alapnak is a tulajdonosa, és az ARM potenciális kínai ügyfeleinek olcsóbb licenceket kínált, ha vállalták, hogy a befektetési alapján keresztül támogatnak feltörekvő cégeket, és ez az üzleti magatartás az ARM számára egyáltalán nem tetszett.

Igen ám, de Allen Wu a legkevésbé sem hajlandó lemondani a pozíciójáról, így papíron lehet, hogy el van bocsátva, de a gyakorlatban még ma is az ARM China vezetője. A Bloomberg riportja szerint problémát súlyosbítja, hogy leléptetett vezető megakadályozza az ARM számára, hogy kommunikáljanak a kínai partnerekkel, ezzel hátráltatva az éppen zajló chiptervezési munkálatokat, illetve személyes testőröket fogadott fel, hogy az anyacég képviselői ne tudják elérni.

A konfliktust még nem tudni, hogy miképpen lehet majd megoldani, de a SoftBank számára sürgős lenne a fellépés, hiszen nemrég jelentették be, hogy megválnának az ARM-tól, illetve a kínai partnereknek sem jó, ha az ARM China blokkolja a kommunikációt a központtal, ugyanis bizonyos technikai kérdésekben muszáj elérniük a licencet tulajdonló cég mérnökeit, amennyiben ez nem lehetséges, akkor csúszhat az adott projekt megvalósítása. Utóbbi miatt van rá esély, hogy beavatkozik a kínai kormány, hiszen az nekik sem jó, ha az általuk közvetve vagy közvetlenül támogatott cégek érdekeltségei sérülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés