Computex 2024: feltárta a Lunar Lake-et az Intel

Az új fejlesztésű dizájn teljesen a TSMC-re épít, és a mobilgépeket célozza meg.

Az Intel a Computex 2024-es rendezvényt rögtön a Lunar Lake leleplezésével kezdett, amely az új, mobilgépeket megcélzó platformja lesz. A fejlesztés egyik sarkalatos pontja, hogy a vállalat egyetlen chipletet sem gyárt hozzá a házon belül, vagyis minden lapka a TSMC-nél készül, így kezelve azt a gyártástechnológiai hátrányt, amit a cég a teljesen saját dizájnjainál szükségszerűen bevállal.

Az egyes chipletek szempontjából az Intel elhagyja a Meteor Lake-nél alkalmazott, négychipletes megoldást, ami egyrészt feleslegesen bonyolult volt, másrészt nagymértékben növelte a tokozás költségeit. A Lunar Lake már csak két chipletet használ, egy 3 nanométeres TSMC node-on készülő Compute tile-t a fontosabb részegységekkel, illetve egy 6 nanométeres TSMC node-on gyártott IO tile-t az egyéb áramkörökkel.

Hirdetés

[+]

A processzorrész teljes egészében a Compute tile-ban helyezkedik el, és a lényeg annyi, hogy itt 8 darab, nem egységes teljesítményű mag dolgozhat. Ezek közül négy a nagy teljesítményű, Lion Cove kódnevű P-mag, a másik négy pedig a kisebb teljesítményű, Skymont kódnevű E-mag. Az ütemezésért felelős Thread Director ismét megváltozik, de csak nagyon kicsit; mostantól minden folyamat egy E-magon indul, és ha a rendszer azt érzékeli, hogy az adott munkamenet számára az E-mag nem optimális, akkor az átirányítja egy P-magra (de csak akkor nyúl a P-magokhoz, ha az elengedhetetlenül szükséges). Ez elvi szinten hasonlít ahhoz, amit a Meteor Lake alkalmaz, de mivel kevesebb eltérő magtípus van, így egyszerűbb a működés, noha cél továbbra is a hatékonyság maximalizálása.


[+]

Szintén fontos eleme a konstrukciónak az Xe2-LPG architektúrára épülő IGP, ami végre megkapta az XMX nevű mátrixfeldolgozókat, ráadásul ezeknek is a legújabb verzióját. Ezen túlmenően javult a sugárkövetés gyorsításának hatékonysága is, illetve új kijelzőmotor, valamint multimédiás blokk dolgozik a rendszerben. Előbbinek hála szabad az út az DisplayPort 1.5 előtt, míg utóbbi a VCC kodek támogatását hozza magával.


[+]

Lényegi újításon ment keresztül az NPU, amely immáron egy negyedik generációs dizájn, és teljesíti a Microsoft Copilot+ követelményeit a maximum 48 TOPS-os tempójával.


[+]

A Lunar Lake kódnevű processzorok a harmadik negyedévben érkezhetnek, vagyis nagyrészt iskolakezdéskor kezdenek majd szállingózni az erre épülő notebookok.

(forrás: PROHARDVER!) [+]

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés