Computex 2023: szakértői meglátások a Noctuánál

A D15 második kiadása és az új, nagyobb teljesítményű 14 cm-es ventilátor prototípusa is feltűnt a barnába öltözött standon.

A Noctua látogatását azért érdemes a kiállítás utolsó napjaira időzíteni, mert a cég standjánál az újdonságokat születésüktől fogva ismerő mérnökökkel lehet beszélgetni a fejlesztésekről, tervekről, akik őszintén elmondják például azt is, hogy mekkora csúszásban vannak az eddigieknél nagyobb teljesítményű 14 cm-es ventilátorukkal.


[+]

Ez azért lehet érdekes számunkra, mert a stand fő helyén a D15 második kiadását állították ki. Ez lenne az egyik fogadója az új 14 cm-es légkavarónak, amely nagyobb légáramot és főleg nagyobb statikus nyomást képes biztosítani.

[+]

Hirdetés

Sajnos a hosszú távú tesztelés során az eddigi prototípusok nem szerepeltek úgy, hogy a cégtől megszokott tartósságot (a Noctua a ventilátorokra hat éves garanciát ad) biztosítani tudják, így többször is módosítani kellett a terveken – jelenleg már a keretnél is a cég által a csúcsmodellekben használt Sterrox műanyaggal kísérleteznek. Ha ez beválik, akkor az új légkavaró a következő esztendő első negyedévére érkezhet meg, és akkor a második negyedévben megvásárolható lesz az NH-D15 második generációs változata is.

[+]

Ez utóbbi – kihasználva az új ventilátor nagyobb nyomását – sűrűbb bordázatot, így körülbelül 20 százalékkal nagyobb hőleadó felületet használ, amelyet az eddig hat helyett nyolc hővezető cső szolgálna ki. Ezek alakján is módosítanak, így a borda távolabb kerülne a PCI Express foglalatoktól és 9 mm-rel kisebb helyet is igényelne.

[+]

A stand másik érdekessége a Der8auerrel közösen kidolgozott Direct Die Mounting Kit, amely a deliddelt Socket AM5-ös processzorokhoz készült, és a legtöbb 2005 óta kiadott Noctua hűtővel kompatibilis. Valójában három vékony műanyag elemről van szó, amelyeket a rögzítések alá kell tenni, így pont annyival süllyesztik le a hűtőt, hogy a kupak eltávolítása után is meglegyen a pontos érintkezés az immár szabaddá vált CCD-kkel. A Noctua mérései szerint ez processzortól függően akár 12-17 foknyit is csökkenthet a CPU hőmérsékletén. A júniustól elérhető, körülbelül 5 euróba kerülő NM-DD1 kit egyébként STL fájlok formájában is letölthető lesz, tehát magunk is kinyomtathatjuk otthon.

[+]

További, a hűtés hatásfokát javító lehetőség a Socket AM5 esetében az, ha a hűtőt egy 7 mm-rel eltoljuk a megfelelő irányba, így kerül ugyanis annak középpontja a CCD-k „virtuális” súlypontja fölé. Ennek a 7 mm-es eltolásnak a biztosítására kínál a cég júniustól egy átdolgozott rögzítést is. Ez 2-3 fokot is csökkenthet a processzor hőfokán, és szintén kompatibilis a 2005-ös év óta elérhető modellek túlnyomó részével. Az esztendő vége felé már ezt a rögzítést csomagolják majd az új hűtők mellé, a régi Noctuák tulajdonosai pedig 4 euróért megrendelhetik a cég weboldaláról.

Ami az egyéb újdonságokat illeti, jönnek új Chromax.black variánsok az NH-D12L, NH-D9L és NH-L9x25-ből, amelyek az év vége felé kerülnek majd a boltokba. Fekete borda, fekete ventilátor, opcionálisan vörös, kék, zöld, fehér vagy sárga kábelezéssel és gumitalpakkal választható itt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés