Computex 2023: olcsóbb PCI Express 5.0-s SSD-kért dolgozik a Phison

A nagy áttörést ebben a kérdésben a PS5031-E31T jelzésű vezérlő hozhatja el.

A Phison már rendelkezik PCI Express 5.0-t támogató SSD-vezérlővel, de a jelenleg széles körben használt, PS5026-E26 jelzést viselő lapka eléggé teljesítménycentrikus, így nem éppen azt tartja szem előtt, hogy relatíve olcsó SSD-k épüljenek rá. Ezzel szemben a PS5031-E31T már inkább áldoz valamennyit a tempóból, így igazán érdekes lehet azok számára, akik túl szeretnének lépni a PCI Express 4.0 korlátjain, de nem vágynak a csúcsteljesítményre.


[+]

Maga a friss lapka a TSMC 7 nm-es gyártástechnológiáján készül, és egy ARM Cortex-A5-ös processzormagot kap, a négycsatornás NAND interfésze mellé. A TLC és QLC NAND flash lapkákat is támogató dizájn a lényege a DRAM gyorsítótár elhagyása, ami relatíve olcsóvá teszi majd az M.2 2280-as formátumú SSD-k gyártását. Az adatátviteli teljesítmény biztosan nem fogja elérni a x4-es PCI Express 5.0 által kínált határokat, viszont a Phison 10,8 GB/s-os maximális szekvenciális olvasási és írási sebességet prognosztizál, ami nem hangzik rosszul. Ráadásul maga a vezérlő fogyasztása is kedvező szintet üt meg, így kevésbé lesz érzékeny a hűtésre.

A Phison szerint a PS5031-E31T mintáit várhatóan idén elkezdik szállítani, a rá építő termékeket pedig valószínűleg jövőre fogjuk látni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés