Hirdetés

Hirdetés

Computex 2019: záró gondolatok

Tarsolyunkban van még pár megirandó hír a hazaútra, de a kiállításnak hivatalosan vége, itt az ideje az összefoglalónak!

Hirdetés

Mielőtt azonban rátérnénk a szubjektív véleményre, lássuk a hivatalos számokat, amelyet a rendezvényt szervező TAITRA statisztikáiból állítottak össze. Ezek alapján a 2019-es Computex közel 43 000 nemzetközi látogatót fogadott idén, a hozzá kapcsolódó Innovex pedig több, mint 18 000-rel növelte ezt a számot. Mindez egyébként nem jelentős, de azért érezhető növekedés az elmúlt évekhez képest, szóval a TAITRA láthatóan jó úton járt, amikor beindította a startupoknak szóló leánykiállítást, illetve elkezdte konkrét témák köré felhúzni a konferenciát.


[+]

Ami a személyes véleményt, tapasztalatokat illeti, egyértelmű, hogy idén az AMD-re figyelt mindenki, és igazunk volt, mikor már a nulladik napon úgy éreztük, hogy Lisa Su előadása lesz a Computex legfontosabb eseménye. Nem csak a harmadik generációs Ryzen, a Rome és a Navi fejlesztésével, érkezésével kapcsolatos adatok miatt, hanem azért is, mert látható volt: úgy kellett ez az iparágnak, mint szomjazónak a víz. A Computexen a kiállítók gyakorlatilag Ryzen lázban égtek, több tucat X570-es alaplapot jelentettek be, az új AMD processzorokkal való kompatibilitást ecsetelték a memóriáknál, Ryzennel szerelt notebookokról volt szó, és így tovább. Amelyik cég pedig kizárólag Intel és/vagy NVIDIA partner, utalt rá, hogy nekik jelenleg nem sok babér terem, de például a Sapphire is kissé szomorúan mondta, hogy a Navi hiányában nem igazán tudnak mit mutatni nekünk.


[+]

Az X570-nel kapcsolatban persze nem minden fenékig tejfel: melegedése miatt úgy tűnik, vissza fogunk térni az évekkel korábban magunk mögött hagyott alaplapi aktív hűtéshez. Erről egyelőre csak néhány, nagyon drága alaplapnál mondhatunk le – kíváncsian várjuk, hogy a közeljövőben változik-e ezen a téren valami.

A nagy AMD-showhoz képest az Intel és az NVIDIA meglehetősen visszafogott volt – persze az utóbbinak nincs is hova sietni, hiszen GPU területen már jó ideje nekik áll a zászló, és egyelőre úgy tűnik, hogy a csúcskategóriában a Navi megjelenésével sem változik semmi. Ezért aztán előadásuk ezúttal a professzionális felhasználóknak szólt, bemutatkoztak az új mobil és asztali Quadrók, illetve az NVIDIA Studio platform, amihez gyorsan érkezett is pár notebook.


[+]

Az Intel sem vette fel a kesztyűt: míg az AMD az előadásában többször is párhuzamba állította a hamarosan érkező, illetve az Intel aktuális termékeinek sebességét, addig a kék gyártó egyáltalán nem tett ilyet, helyette az Ice Lake-U érkezésére koncentrált, illetve szolgált pár információval az év végére várható új HEDT platformról is.


[+]

Persze ne feledkezzünk meg a többi cégről se! A legnagyobb szabású rendezvényt szokásához híven az ASUS tartotta, nem utolsó sorban azért, mert idén ünneplik harmincadik születésnapjukat. Ennek örömére notebookból és alaplapból is kapunk egyedi kiadást, és persze ezeken felül is érkezik rengeteg egyéb termék. A cégnek még arra is jutott energiája, hogy elgondolkozzon egy, az ATX szabványt leváltó új platformon. A kiállításon járkálva megbizonyosodhattunk arról is, hogy az RGB LED-ek gyártói számára még tart a hét bő esztendő – amelyik cég nem tudott valami valódi újdonságot szállítani, az legalább a világításon csavart egyet. Ezzel nincs is semmi baj, és szerencsére a tavalyi Computexhez képest most nem ez volt az egyetlen fejlesztési irány.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

  • Computex 2019: mindjárt kezdődik!

    Május vége, Tajvan – igen, ismét a Computexről jelentkezünk a legújabb processzorokkal, notebookokkal, komponensekkel!

  • Computex 2018: záróra

    Egyszer minden véget ér: bár blogunk még folytatódik, a Computex 2018-nak vége, lássuk a hivatalos és a nem hivatalos tapasztalatokat!

Hirdetés