Computex 2019: alaplapcsemegék ASUS módra

A harmincadik születésnapot egy speciális X299 Prime változattal, illetve egy egyedi koncepcióval, a Prime Utopiával ünnepelte a cég.

Hirdetés

Bár ma már a robottól a hátizsákig mindenen megtaláljuk az ASUS nevét, a hőskorban a cég tuningra kiváló (83 MHz-es FSB, valaki?) alaplapjaival lett elsősorban ismert, így a harmincadik születésnap örömére ez a szegmens sem maradhatott ki a sorból. Az átlagfelhasználót célzó termékekről azonban később írunk, most két különlegességet mutatnánk be. Az első neve Prime Utopia, és valóban nincs másról szó, mint egy utópiáról, hiszen ez a platform szinte biztos, hogy ilyen formában nem kerül majd a boltokba.


[+]

Nem véletlenül írtunk platformot: a Prime Utopia nem egyszerűen egy alaplap, hanem egy komplett, az ATX szabvánnyal leszámoló rendszer, amely ennek az 1995-ben megálmodott, de azóta már túlhaladott szabványnak a gyengeségeit igyekszik kiküszöbölni.


[+]

A központban persze a Prime Utopia alaplap áll, amelyhez a legfontosabb komponens, a grafikus kártya nem elölről, hanem hátulról csatlakozik. A két nagy egység egymással párhuzamos síkokon helyezkedik el, stabilabbá és látványosabbá téve a számítógépet. A VGA eredeti helyére az M.2 slotok kerültek, illetve egy hét hüvelykes érintésérzékeny OLED panel, amely ráadásul Wi-Fi adapterrel is rendelkezik, tehát kivehető és elhelyezhető az asztalon.


[+]

A mai értelemben vett bővítőkártyákkal az Utopia a megszokott formában tulajdonképpen le is számolt, ezek apró kiegészítő modulok formájában élnek tovább, és a megszokott, hátsó csatlakozósorba integrálhatóak. Az interfészt a mini PCI Express biztosítja, és jelen pillanatban 2,5 gigabites hálózati adaptert, illetve USB hubot láthattunk ilyen formában. Az ASUS utópiájában a CPU és a RAM marad ott, ahol volt, a VRM részleg azonban átköltözik az alaplap túloldalára, ahol – ebben az esetben legalábbis – egy dedikált vízhűtés gondoskodik róla.


[+]

A Prime Utoptia nem az első ilyen ATX-et túlhaladni próbáló ötlete az ASUS-nak, három éve már láthattunk hasonlót az Avalon PC képében. Arról azóta sem hallottunk semmit, és nagyon valószínű, hogy az Utopia sem lesz több, mint egy kiállítási tárgy.


[+]

Valóban megvásárolható termék viszont a Prime X299 születésnapi, Edition 30 kiadása. Ez egy abszolút csúcskategóriás HEDT lap, az X299-es alaplapoktól megszokott szinten, pár finom extrával. Először is, 16 fázisú VRM egységet kapunk, elég combos, félpasszív hűtéssel, amely az ASUS ígérete szerint 544 wattnyi teljesítmény leadására képes. Hogy ezt a csatlakozók is bírják, a konnektorok a ProCool speciális, vastagabb tűkkel szerelt szériájából kerültek ki, így várhatóan a konnektorok sem égnek úgy el, mint ahogy azt a PROHARDVER! tesztlaborjában a tuningra használt egyik X99-es alaplapban tették. Hálózati adapterből három került a lapra: a megszokott Gigabit Ethernet (Intel) mellett egy 5 gigabites Aquantia és egy Wi-Fi 6-os Intel AX200 is a csomag része.


[+]

A szokatlan extrák sorát bővíti az új Smart Control Console, amely egy külső vezérlőegység, saját OLED kijelzővel és IR webkamerával. Utóbbi kompatibilis Windows Hello szolgáltatással, és mellékesen gesztusvezérlést is lehetővé tesz, az előbbire pedig minden létező statisztikát, adatot kiírathatunk.


[+]

Magát a Console-t egyébként rögzíthetjük például a monitorunk tetején, és akkor nem kell az alaplapon jelenlévő apró Live Dash-t bámulni. Jópofa lehetőség, hogy a reset gomb funkcióját is módosíthatjuk, és akkor újraindítás helyett például válthatunk az elmentett OC profilok között, átállíthatjuk az RGB világítást, és hasonlók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • ASUS blog: harminc év nagy idő

    Idén ünnepelte 30-ik születésnapját az ASUS, amely – sok versenytársához hasonlóan – egy „garázsból” lett óriáscég.

Előzmények

Hirdetés