Lesz-e idén Computex?

A 2019-nCoV terjedése az IT-hez kapcsolódó rendezvényeket is veszélyeztetheti.

A kínai Vuhanban megjelent, és azóta terjedő koronavírus hatására egyre-másra jelentik be a távol-keleti események lefújását: március végén elmarad a sanghaji Formula-E, és ebben a pillanatban a Kínai Nagydíj sorsa is kérdéses még. Az IT területen két nagyobb kiállítás van, melyeknél felmerülhet hasonló probléma, a február 24-én nyitó Mobile World Congress Barcelonában, és a június 2-án nyitó Computex, Tajpejben. Az előbbi elsősorban a Mobilaréna felségterülete, a Computex viszont számunkra igazán fontos, és nemcsak azért, mert tíz éve tudósítunk onnan rendszeresen, hanem azért is, mert a PC-s világ legnagyobb rendezvénye, ahol új processzorokat, lapkakészleteket, GPU-kat, alaplapokat is szoktak bemutatni, a legnagyobb iparági szereplők pedig sokszor itt árulják el, hogy mik a terveik a következő időszakra.

Jensen Huang szendvicset oszt sajtótájékoztató előtt
Jen-Hsun Huang szendvicset oszt sajtótájékoztató előtt [+]

Jelenleg sem földrajzi, sem a résztvevők összetételét tekintve nem ideális a Computex helyzete, hiszen nemcsak közel van a járvány kiindulópontjához, de mind a kiállítók, mind a látogatók nagy része Kínából érkezik, márpedig nekik most mind elindulni, mind megérkezni nehézkes, arról nem is beszélve, hogy ha a gyárak nem nyitnak ki, akkor nem is nagyon lesz mit magukkal vinni a kiállításra. Ez egyébként több tajvani céget is érzékenyen érinthet, akár azért, mert fontos gyáraik vannak kínai városoknál, akár azért, mert onnan érkező komponensekre van szükségük.

Mindenesetre a Computex kapcsán a kiállítást szervező Taitra tegnap közleményt adott ki, melyben leírják, hogy folyamatosan nyomon követik az eseményeket, és mindben megfelelnek azoknak az ajánlásoknak és követelményeknek, melyeket az egészségügyi szervezetek megfogalmaznak. Egyelőre a Computex-szel kapcsolatos munka a menetrendeknek megfelelően zajlik, és a szervezők felkészültek mindennel, ami csak lehetséges, hogy megakadályozzák a vírus terjedését (az érkezők „lázmérésétől” kezdve karantén-állomások felállításáig). Tegyük hozzá, hogy a tajvani egészségügy a legtöbb mutató szerint a világ abszolút élvonalába tartozik (ettől persze még ott sem megy szívesebben kórházba az ember, mint máshol), és ebben a pillanatban csak 10 koronavírus által fertőzött betegről tudnak a szigeten. Ami talán érdekes lehet még, az egy másik, Taitra által szervezett, de időben közelebbi (március 4-én nyitó) kiállítás, a Taipei Cycle Show, melynek elhalasztásáról egyelőre nincsen szó, azonban kínai kiállítók és látogatók nem lesznek rajta, a résztvevőknek pedig maszkot kell viselniük a rendezvényen, a helyszínen amúgy is népszerű kézfertőtlenítők számát pedig megnövelik.

A Computex története során egyébként 2003-ban már egyszer halasztották a kiállítást: a SARS járvány miatt akkor június elejéről szeptember végére tették át a rendezvényt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés