Izomlapkát tervezett az ultramobil eszközökbe a Qualcomm

A Snapdragon 835-ös SoC szinte minden területen újít, ráadásul nem is kicsit.

A Qualcomm az idei évet nagyon erősen indítja, ugyanis leleplezték a Snapdragon 835-ös rendszerchipet, amely a csúcskategóriás ultramobil eszközök új alapja lehet. Ezt már a Samsung 10 nm-es LPE node-jára tervezték, és emiatt a kiterjedés tekintetében is igen pici a lapka, illetve maga a tokozás is, vagyis kisméretű platformdizájnt lehet köré építeni, ami több helyet hagy az akkumulátornak.

A Snapdragon 835 fő újítása a Kryo 280-as processzortömb, ami továbbra az ARM Big.Little koncepcióját követi méghozzá heterogén többmagos dizájnnal, amit a cég HMP-nek (Heterogeneous Multi-Processing) nevez. Két blokkra osztott rendszerről van szó, ezen belül is a gyorsabbik klaszterben négy darab, maximum 2,45 GHz-en üzemelő, míg a energiatakarékosban négy darab 1,9 GHz-en ketyegő Kyro mag található. A két klaszter saját tervezésűnek mondható, de az alapokat mindkét esetben meglévő ARMv8-as dizájnok adták. A hírek szerint a teljesítményre optimalizált, 2 MB-os megosztott L2 gyorsítótárral rendelkező klaszterhez a Cortex-A72-t módosította a cég, míg a kisebbik, 1 MB-os megosztott L2 gyorsítótárral megtámogatott, alacsony fogyasztású klaszter alapja a Cortex-A53 volt. Az így keletkező processzormagok közül a gyorsabbik a Kryo 280 Performance, míg a lassabbik a Kryo 280 Efficiency jelzést viseli.


[+]

Az IGP tekintetében az Adreno 540 lesz bevetve, amely a Snapdragon 820-ban található Adreno 530 továbbfejlesztése. Ennek következtében ugyanazokat az API-kat támogatja, amit az előd, vagyis futtathatók rajta a DirectX 12, az OpenGL 3.2, az OpenCL 2.0, a Renderscript és a Vulkan API-ra írt alkalmazások. Az Adreno 540 leginkább egy optimalizálás, amivel az alaparchitektúra hatékonyságát növelték a tervezők. Sajnos a Qualcomm ezúttal is elhallgatta az IGP pontos specifikációit, így a feldolgozók száma és az órajel nem publikus. Annyit viszont elárult a cég, hogy az Adreno 530-hoz képest nagyjából 25%-os a teljesítménybeli előrelépés.

A Qualcomm a belső erőforrások összeköttetésre szolgáló CoreLink CCI-550-et is módosította, elsődlegesen az IGP miatt, mivel az ARM dizájnja kifejezetten a Mali grafikus IP-khez van tervezve. Mindemellett a memóriavezérlő is fejlődött ugyanis az LPDDR4 mellett már támogatja az LPDDR4X szabványt is. A memóriabusz viszont továbbra is 64 bites, valamint a maximálisan támogatott órajel maradt 1866 MHz.


[+]

A fixfunkciós blokkok szempontjából gyakorlatilag Snapdragon 820 köszön vissza, vagyis továbbra is elérhető a dekódolásra és kódolásra is használható HEVC segédprocesszor, az IEEE 802.11ac-s MIMO Wi-Fi és Bluetooth 4.1 vezérlő, illetve az NFC is. Támogatott a HDMI 2.0-s szabvány is, illetve vezeték nélkül is lehetséges a 4K-s tartalom továbbítása a kompatibilis kijelzők felé. Fejlődött viszont az integrált LTE modem, amely immáron a gigabites tempóra képes X16-os verzió.

Ismét sokat változott az ISP, azaz a jelfeldogozó processzor, amely a Snapdragon 835-ben a Spectra 180 névre hallgat. Ez a 14 bites egység 32 megapixeles kamerát is kezel, de opcionálisan két 16 megapixeles egység is befogható, továbbá a zig-zag HDR feldolgozás fixfunkcióssá vált, vagyis kevesebb energiát igényel a végrehajtása. A Hexagon DSP immáron a 682-es verziószámot viseli, és a Snapdragon 820-ban bemutatott nagy váltáshoz képest lényegében csak optimalizálásokat tartalmaz. Megmaradt a két extra DSP is a rendszerben, amelyek bizonyos egyszerűbb feladatokat végeznek, így a viszonylag sokat fogyasztó Hexagon DSP 682-t nem kell túráztatni, amikor nincs szükség az erejére.

Az új Snapdragon a kijelzőkezelésben is újít. A frissített fixfunkciós egységek már támogatják a HDR10-et, és a megfelelő tartalmat is képesek dekódolni, tehát HDR videót is lehet nézni a megfelelő kijelzőkön. További extra, hogy a kijelzőprocesszor kapott egy Q-Sync névre hallgató technológiát, ami lehetővé teszi a variálható frissítési frekvencia működését az ultramobil eszközökben is. Az implementáció alapja az Adaptive-Sync, de ez nem meglepő, a mobil eszközök kivétel nélkül erre építenek.

A Qualcomm Snapdragon 835-ös SoC lényegében kész van. Az erre épülő új eszközök az év első felében jelennek majd meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés