Gyakorlatilag hivatalossá vált az x86 emulálása ARM-on

A Microsoft a Qualcomm új rendszerchipjeire hozza el a funkciót, ami átformálhatja a piacot.

Az előző hónap végén tört fel a semmiből az a pletyka, hogy x86-ot emulálna ARM-on a következő év végi Windows 10 frissítés. Ez teljesen hihetőnek tűnt, illetve a Microsoft nézőpontjából még logikusnak is, de nem lehetett biztosra venni. A redmondi óriáscég azonban a Kínában tartott WinHEC rendezvény alkalmával gyakorlatilag elismerte a vállalat korábban pletykált tervét.

A hivatalos adatok szerint a Microsoft a Qualcomm új Snapdragon rendszerchipjeit támogatná az újítással, de a konkrét típusok nem lettek megemlítve. Valószínűleg az érkező Snapdragon 835 az egyik célzott SoC, amire a Microsoft épít majd üzleti szférába szánt okostelefont. A fejlesztés alatt álló Windows 10 frissítéssel az új ultramobil eszközök képesek lennének futtatni tulajdonképpen akármilyen harmadik féltől származó UWP applikációt, de ami az igazán fontos az Win32-es programok futtatásának lehetősége. Ez a 32 bites alkalmazásokra terjed ki, mivel egyelőre az x86 emulációja van megoldva, míg az AMD64 a jövő zenéje. Utóbbi esetében az sem kizárt, hogy az AMD vagy akár még az Intel is jogi lépéseket tenne, míg szimplán az x86 emulációja jogi szempontból biztonságosnak tűnik.

A fenti videóban a Microsoft bemutatja, hogy az egész hogyan működik. Látszólag az eredmények elég jók, de konkrét mérések nélkül ezt nehéz megítélni.

A bejelentést a Microsoft és a Qualcomm közösen tette, ami azt jelenti, hogy a két cég kifejezetten egymásra számít a tervek megvalósításában. Az is kiderült, hogy az első olyan Windows 10-es eszköz, amely képes az x86 emulálására valamikor a következő év második felében érkezik, de ennél pontosabb dátummal egyik fél sem szolgált.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés