Computex 2011 blog: magyarok idekinn II.

Ha néhány nappal korábban rendezik meg a Computexet, akkor még nem értettünk volna magyarul szót a QNAP standján. Burkus László azt az utat választotta, amit sok informatikával vagy telekommunikációval, de talán bármilyen iparággal foglalkozó embernek érdemes lenne megfontolnia: elindult a nagyvilágba, hogy megtanuljon kínaiul. Hogy, hogy nem, a QNAP-hoz került, szóval magyarul kalauzolt körbe az elsősorban hálózati tárakkal foglalkozó vállalat standján. Olvasóink számára a Marvell chipes, otthoni felhasználásra szánt modellek lehetnek érdekesek: a friss TS-112, TS-212 és TS-412 trió, vagy a kicsit komolyabb, fémborítású TS-119P+, TS-219P+ és TS-419P+, melyek rendre egy, kettő vagy négy merevlemez kezelésére képesek.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Több gyártó is nagy lendülettel kezdett mostanság a házi NAS-ok forgalmazásába, szóval nagyon sok múlik azon, melyiknek hogyan sikerül kihasználni a rendszerint azonos hardver adottságait. A QNAP gigabites hálózati elérést, eSATA és temérdek USB csatlakozót ad hardveres oldalról, szoftveres felülete pedig nagyon kellemesnek, rendezettnek tűnt, részét képezi egy képek és zene lejátszására alkalmas modul, de emellett sokféle letöltési (P2P, FTP, HTML), adatmentési (online, offline) és távoli elérést biztosít (akár okostelefonnal, interneten keresztül).

Aki próbált már NAS-t hálózati médialejátszóval vagy tévével összekötni, az biztosan tapasztalta, hogy az UPnP AV (DLNA) nem is olyan könnyen kezelhető, mint azt sejtetik a gyártók. Ennek kiküszöbölésére a QNAP úgy döntött, hogy Sigma Designs SMP8643 chipre épülő médialejátszóját két-és négyfiókos NAS-sal házasítja össze. Az ötlet egészen érdekes, a megvalósítás csinos, nagyon korrekt távirányító is jár hozzá, ráadásul akár két digitális tévétunert és Wi-Fi adaptert is tud kezelni. Egyetlen kérdés marad csak, hová rejtik a két winchester és a ventilátor hangját?


(forrás: PROHARDVER!) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés