Egy újszerű megközelítésű kriptovaluta megpörgetheti az adattárolók piacát

A Chia hálózat hátránya, hogy tárhelyet igényel, de előnye, hogy fenntarthatóbb, mint az elterjedt kriptovaluták.

A kriptovaluták bányászatának egyik kritikus problémája, hogy a rendszerek energialábnyoma rendkívül magas. A probléma olyan mértékű, hogy a tranzakciók hitelesítése a fenntarthatatlanság határát súrolja, és nem véletlen, hogy például az Ethereum a PoW (Proof of Work) rendszer mellé bevezeti a PoS-t (Proof of Stake), ugyanis utóbbi nagyságrendekkel kisebb energiafelhasználás mellett is működik, ami biztosítja a fennmaradást. A váltás célja, hogy idővel a PoW rendszert le tudják kapcsolni, mivel ennek a hosszabb távú növekedésének a világ korlátozott energiatermelése hatalmas gátat szab.

Az lassan tehát világos, hogy a PoW modellre épülő rendszerek nem fenntarthatók, hacsak a világ kormányai nem kezdenek el nagy mennyiségben atomerőműveket építeni. Az viszont még kérdéses, hogy helyettük a PoS lenne-e a megoldás, és az XCH kriptovalutát biztosító Chia többek között vitatja ezt az utat. Addig a pontig egyetértés van, hogy a PoW energialábnyoma túl magas, így ez gyakorlatilag zsákutca, viszont a PoS jobban díjazza azokat, akik több kriptovalutát birtokolnak. Utóbbi egyébként egy biztonsági tényező is, nem véletlenül van így kialakítva, mivel a PoW modell esetében van realitása az úgynevezett 51%-os támadásnak. Nem most, hanem majd csak később, amikor egy adott kriptovalután a bányászok száma megcsappan, ugyanis idővel kevés jutalom járhat majd a befektetett munkáért. Ilyenkor a számítási kapacitás 51%-a nagyobb eséllyel összpontosul egy bányász poolon belül, ami sebezhetővé teszi az egész hálózatot, így hamis tranzakciókat lehet rajta létrehozni.

A PoS az energialábnyommal kapcsolatos problémák mellett a biztonságot is szem előtt tartja. Ugyan az 51%-os támadást nem zárja ki ez a rendszer, de olyan mérhetetlenül sok pénzt kellene befektetni az eléréséhez, hogy nem érné meg az adott kriptovaluta 51%-át birtokló csoportnak hamis tranzakciókat kreálni, mert ha kitudódik (erre jó esély van), akkor rendkívül sok pénzt vesztenek el az adott kriptovaluta gyors elértéktelenedésével. A PoW esetében ez a támadás inkább megéri, mert a számítási teljesítmény megmarad, tehát miután egy csoport úgy döntött, hogy elkezdenek csalni azért, hogy több blokkjutalomhoz jussanak, akkor azzal nem kockáztatnak nagyot. Egyrészt a csalásnak még az adott kriptovaluta tönkretételének árán is nagyobb a haszna, hiszen addig nagyon sokat lehet keresni, amíg a hamisítás ki nem derül. Másrészt bármikor át tudnak térni egy másik kriptovalutára, amiből ismét sok pénzt lehet kinyerni.

A Chia hálózat szintén a biztonságot és a hatékonyságot helyezi fókuszba, de alternatív megközelítéssel. Az új modell a PoST, azaz a Proof of Space and Time. A kialakított mechanizmus két tényezőt vesz számításba, az elérhető szabad tárhelyet, illetve és az időtartamot, ami a potenciális támadási formákat üti ki. A bányászok oldalán tehát szabad tárhelyre van szükség az új blokkok bányászatához, vagy ahogy a Chia hívja: farmolásához. Ezzel nem számítási teljesítményhez van kötve az egész, ami nagymértékben csökkenti a rendszer energialábnyomát. A blokkok megnyerésének az esélye egyébként attól függ, hogy mennyi tárhelyet osztott meg a farmer a teljes hálózathoz viszonyítva. Ez egy kulcstényező, ugyanis az 51%-os támadás itt is lehetséges lesz majd egyszer, de ahhoz birtokolni kell a teljes hálózaton megosztott tárhelykapacitás 51%-át. Ezt nehéz lesz elérni, ugyanis a Chia akármin jól működik. Nem kellenek hozzá erős hardverek, csak szabad hely a farmolás idejére, tehát a PC-ken kívül az okostelefonok, tévék, bármi befogható, amihez van vagy lesz kliens, az energiafelhasználás pedig nem tekinthető majd jelentősnek.

A piacot azonban mégis felforgathatja az új blokklánc hálózat, ugyanis elképzelhető, hogy a felhasználók elkezdik felvásárolni a HDD-ket. SSD is opció, de nem a legjobb, mert az adattárolóra kifejtett írási terhelés relatíve nagy lehet, és a fogyasztásban nem feltétlenül lehet annyit nyerni, hogy ezt érdemes legyen bevállalni. Viszont a PoST modell egy alternatíva lehet azoknak, akik a PoS-t nem tartják elég átfogónak, de a fenntarthatatlan PoW-ról már lépnének tovább.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés