Hirdetés

Durván elszállhatnak a hazai merevlemezárak

Kifogyóban a 8 TB-nál nagyobb HDD-készlet. Lehet, hogy az XCH kriptovalutát biztosító Chia van a háttérben.

A merevlemezek iránt érdeklődő vásárlók számára kellemetlen hír lehet egy áremelkedés, de egyre többször lehetett arról hallani az utóbbi napokban, hogy ez tartósan realitássá válhat. Mára konkrétummal is szolgálhatunk, ugyanis az iPon képviseletétől megtudtuk, hogy szombat estére az ügyfeleik felvásárolták az összes 8 TB-os, vagy nagyobb kapacitású merevlemezüket, ráadásul ezekből a céggel kapcsolatban álló nagykereskedések is kifogytak. 8 TB alatt még vásárolhatók merevlemezek, de 15-20%-kal drágábbak, mint egy hete.

Hirdetés

Nagyon is elképzelhető, hogy a roham mögött az az újszerű megközelítésű kriptovaluta áll, amelyről majdnem egy hónapja már írtunk. Ennek kereskedelmét május negyedikén kezdték meg, a bányászásához pedig egyértelműen a nagy kapacitású HDD-k az optimálisak. Az XCH kriptovaluta értéke jelenleg ezer dollár környékén mozog. A Chia hálózat jelenleg nagyjából 2,6 EB-nyi tárhellyel működik.

A Forkast cikke szerint probléma nemrég Kínában is erőteljesen felütötte a fejét, ahol hirtelen megnőtt az igény az új adattárolókra, amelyek látványosan elkezdtek drágulni.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az érezhető áremelkedés elkerülhetetlen, és ez érinteni fog minden HDD-t, a végfelhasználóitól kezdve a szerverekbe szánt megoldásokig. Ennek mértéke persze nagyon függ majd a további kereslettől, de bizonyos termékek esetében akár az árak megduplázódása sem lehetetlen.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés