CES 2021: két EVGA alaplap Z590-es lapkakészlettel

Nem kétséges, hogy a patinás gyártó az LGA1200-as halmaz csúcsát célozza meg a minden földi jóval rogyásig rakott modellekkel.

Az EVGA két új, Intel Z590-es vezérlőhídra építkező alaplapról lebbentette fel a fátylat az idei CES alkalmával, és meg kell hagyni, az újdonságok jó eséllyel indítják be az egyszeri felhasználók nyálelválasztását, különös tekintettel a csúcsmodellre: a Z590 DARK és Z590 FTW WiFi emeli meglehetősen igényes szövésű kalapját.

Az előbbit 90 fokban elforgatott tokozással, valamint 22 fázisos VRM-mel szerelik, amelyre terebélyes, rézből készült, hővezető csövet használó bordázat került, és ez összeköttetésben áll a lapkakészleten megtelepedő, szintén nem épp visszafogott méretű bordával. A tízrétegű nyomtatott áramköri lapon két, fém erősítéssel megtoldott, x16-os PCI Express 4.0 sín állomásozik a magányos, x1-es PCI Express interfész és a két DDR4-es DIMM foglalat (komoly tuninghoz több fölösleges) társaságában.


[+]

Egyebek mellett egy tucat USB port, nyolc SATA csatlakozó, három M.2 slot, két darab, 2,5 gigabites Ethernet anya, Wi-Fi 6, 5.1-es Bluetooth, nyolccsatornás hangkodek, valamint két, kompakt vizes processzorhűtő számára fenntartott, dedikált tüskesor szerepel a specifikációs listán. A szerelést könnyítő, fixált I/O pajzs sem hiányzik, ráadásul némi címezhető RGB világítás szintúgy akad. Persze a fedélzeti bekapcsoló és reset gombok, vagy a számkódokat dobó POST kijelző ugyancsak tiszteletüket teszik a műsoron. A brosúra szerint ez a deszka új órajelrekordokat tartogat tarsolyában, s ebben nem is kételkedünk; már fontolóra vettük az egyik vesénk értékesítését a távol-keleti szervpiacokon.


[+]

A Z590 FTW WiFi volna a szerényebbik tagja a duónak, de még így is bőven indukálja a megszerzési ösztönt. A VRM és a nyomtatott áramköri lap ezúttal "csupán" 17 fázisos, illetve nyolcrétegű, ám a PCI Express sínek száma, továbbá az elrendezésük (és fajtáik) megegyezik a nagyobbik testvérrel. A DIMM foglalatok száma négyre növekedett, és egészen effektív 4800 MHz-ig merészkedhetünk RAM-jaink üzemi frekvenciáját illetően. Amint az az elnevezésből már adja magát, a Wi-Fi 6 és az 5.1-es Bluetooth újfent kipipálható, ugyanakkor a vezetékes kapcsolódás frontján megmaradunk a szólóban utazó, gigabites RJ-45 csatolónál. Tengernyi USB, 1.4-es DisplayPort, 2.0-s HDMI kimenet, bekapcsoló és reset gombok, két számjegyű POST kijelző, számos ARGB tüskesor, no meg egy leheletnyi fényorgona varázsolja egésszé a sort.

A két, Rocket Lake-S kódnéven futó, két-három hónapon belül debütáló, 11. generációs Intel központi egységek alá szánt jómadárnak egyelőre még nincs saját termékoldala, de ez hamarosan változni fog. Ugyanebből az okból kifolyólag anyagi vonzatokat sem tudunk mondani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés